Slovenija
17 ogledov

"Ostajamo nadzorniki politikov in drugih elit"

"Na 3. maj, svetovni dan svobode medijev, potrjujemo našo temeljno zavezo, da bomo ostali najmočnejši zavezniki javnosti in kritična vest družbe, neodvisni nadzorniki politikov in drugih elit," sporočajo iz Društva novinarjev Slovenije. Za ta dan so pripravili tudi kratek video o pomenu medijev.

Veliko spletnih portalov je danes minuto pred 12. uro izginilo in namesto njih se je pojavil video, ki govori o pomenu kakovostnega novinarstva (ogledate si ga lahko zgoraj). "Da je kakovostna, kredibilna informacija pomembna za napredek posameznikov in družbe, so v najrazličnejših medijskih akcijah po svetu v zadnjih letih že potrdili mnogi pomembni akterji globalnega družbenega dogajanja. Letos smo se jim pridružili tudi slovenski mediji," so namen videa pojasnili v Društvu novinarjev Slovenije.

Kakovost kot rešitev iz krize

"Podpora javnosti kakovostnim medijem je v kriznem času pomembnejša kot kdajkoli. Zavedamo se svoje odgovornosti, zaveze visokim profesionalnim standardom in etičnim merilom," pravijo v društvu. Ob tem opozarjajo na slab ekonomski položaj nekaterih novinarjev in dodajajo, da "se ponekod nižajo standardi novinarskega in uredniškega dela, krčijo se pravice novinarjev, kar najeda tudi 'požarni zid' novinarske in uredniške avtonomije. Temu se bomo odločno uprli, a brez solidarnosti, brez podpore kritične javnosti in njenega zaupanja ne bo šlo."

Iz vedno težjega ekonomskega položaja se lahko novinarstvo reši le, "če bomo ohranili zaupanje javnosti z visoko kvalitetnimi, relevantnimi in verodostojnimi zgodbami, preiskovalnimi vsebinami, pravimi vprašanji".

Naprej/Forward

Kot pravijo v društvu, se novinarji in medijski ustvarjalci zavedajo, da lahko naredijo še več. Prvi korak bo prvi mednarodni festival medijske kulture in trendov Naprej/Forward. "Takrat bomo naredili inventuro našega dela in s konkretnimi primeri dobrih praks iz tujine pogledali v prihodnost – in poskušali odgovoriti na vprašanje, kako lahko v še tesnejšem zavezništvu z našimi bralci, poslušalci in gledalci naredimo korak naprej," pravijo v Društvu novinarjev Slovenije.

Celotno sporočilo Društva novinarjev Slovenije si lahko preberete tukaj:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.