Narejen je iz čajnih lističev rastline, imenovane Camellia sinensis, iz katere izdelujejo tudi črni in zeleni čaj. Potem, ko surove čajne lističe posušijo na soncu, jih polomijo, s tem pa se prične njihova oksidacija. Ta je le delna, saj nato delno oksidiran čaj posušijo do konca in s tem oksidacijo ustavijo.
Na Kitajskem ga zaradi njegovih mnogih zdravilnih učinkovin uporabljajo že stoletja. Tako kot črni in zeleni čaji tudi oolong čaji vsebujejo ogromno vitaminov, mineralov in antioksidantov. Priporočajo jih diabetikom, saj polifenolni antioksidanti pomagajo zniževati raven krvnega sladkorja in inzulina, zmanjšujejo pa tudi tveganje za razvoj diabetesa tipa 2. Visoka vsebnost antioksidantov pomaga tudi pri zniževanju krvnega tlaka in ravni holesterola, prav tako pa zmanjšuje tveganje za nastanek srčnih bolezni.
To pa še ni vse – oolong čaji pripomorejo tudi k bolj zdravim zobem in močnejšim kostem. Tudi za to se lahko zahvalimo antioksidantom, ki pozitivno vplivajo na mineralno kostno gostoto, le-ta pa zmanjšuje tveganje za zlome kosti.
Oolong čaji morda niso tako znani kot črni ali zeleni čaji, a imajo podobne zdravilne učinke in so vsekakor vredni, da jih poskusite – s svojim prijetnim okusom vam bodo zagotovo polepšali dan – preveri pestro ponudbo Oolong čajev na www.zisha.si.