Slovenija
34 ogledov

Ob Žalah rušijo barake

Barake rušijo zaradi gradnje nove štajerske vpadnice. Elvir Dedić je imel že vče Žurnal24 main
Barakarsko naselje. Prvih 25 družin bodo preselili v neprofitna stanovanja in bivalne enote. En stanovalec brez nadomestnega bivališča.

V barakarskem naselju na Koželjevi ulici so že porušili eno od dveh barak, predvidenih za prvo rušenje, nadaljevali bodo danes. Ž

Stanovanja čakajo na bagre, označena so z oranžnimi križi, ruševine pa ponoči nadzorujeta varnostnika. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana (JSS MOL) bo preselil 25 od približno 85 družin. Drugi ostajajo v naselju.

Elvir Dedić, ki se bo z ženo in otrokom preselil danes, je povedal, da so njim dodelili bivalno enoto. Kje je, bo izvedel na dan selitve ob osmi uri zjutraj. Z njimi odhajajo še zadnje štiri družine.

˝Nihče se ne pritožuje, pravijo, da so stanovanja lepa in urejena,˝ dodaja. Razburjeni so tisti, ki v naselju ostajajo in ne vedo, kaj jih čaka.

En nerešen primer
˝Za vse stanovalce razen enega so zagotovljena nadomestna bivališča, in sicer glede na zdajšnji status njihovih pravic; osem stanovanj in 17 bivalnih enot,˝ je pojasnila direktorica JSS MOL Jožka Hegler.

Stanovalce, ki jim je stanovanje v baraki dodelil sklad in imajo zanj odločbo, bodo preselili v neprofitna stanovanja, tiste, ki so se vselili nezakonito, pa bodo po besedah Heglerjeve preselili v bivalno enoto.

Ta se dodeljuje za določen čas trajanja socialne stiske, stanovalci pa se lahko prijavijo na razpise za neprofitna stanovanja. Kaj bo s stanovalcem, ki ni upravičen do nadomestnega bivališča, Heglerjeva ni povedala. Štirje upravičenci, ki jih bodo preselili v bivalno enoto, pa so uspešno sodelovali tudi na zadnjem razpisu za dodelitev neprofitnega stanovanja.

Tem bodo po končanem postopku pravico do bivalne enote spremenili v status najemnikov za nedoločen čas z neprofitno najemnino.

Gradbeno dovoljenje za rušenje, ki ga je pridobil JSS MOL, je postalo pravnomočno 30. septembra, rušenje pa morajo končati v enem tednu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.