Slovenija
6 ogledov

Ob globi še ob zaslužek

Za štiri sporne galenske izdelke namerava Lekarna Ljubljana pridobiti dovoljenja Žurnal24 main
Galenski izdelki. Lekarni Ljubljana bodo odvzeli premoženjsko korist.

Lekarna Ljubljana se bo morala odpovedati premoženjski koristi, ki jo je ustvarila ob prodaji spornih galenskih izdelkov. To so včeraj razkrili v Javni agenciji RS za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), kjer so prejeli vročilnice za odločbo o kaznovanju lekarn, ki sicer še ni pravnomočna.

Zaslužek od prodaje spornih galenskih izdelkov naj bi Lekarni Ljubljana odvzeli po 28. členu zakona o prekrških, ki pravi, da nihče ne more obdržati premoženjske koristi, ki je nastala s prekrškom.

Koristi (še) ni bilo
V razvoj in prodajo teh izdelkov je Lekarna Ljubljana vložila precej sredstev, ki se v tako kratkem obdobju prodaje niso mogla povrniti, tako da o pridobljeni premoženjski koristi ne moremo govoriti,” je sporočila Urška Vračun iz Lekarne Ljubljana in dodala, da so sicer spornih sedem galenskih izdelkov prodajali pet mesecev. Pritožbe na odločbo JAZMP niso vložili, premoženjska korist pa se bo, kot pravi Vračunova, ugotavljala v posebnem postopku.

Kot smo že poročali, je morala Lekarna Ljubljana najprej iz prodaje umakniti sedem spornih, na Poljskem narejenih galenskih izdelkov, saj bi po mnenju agencije za zdravila zanje morali imeti dovoljenje za promet z zdravili. Gre za metafen, ascalcin, ascalcin plus, paracetamol, rhinafen, glukozamin in vitamin C. Nato pa jim je agencija naložila tudi plačilo globe. Javni zavod bo moral plačati osem tisoč evrov, odgovorna oseba – vodja galenskega laboratorija Lilijana Zwittnig Čop – pa 400 evrov.



Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.