Slovenija
14871 ogledov

Novo sporočilo zdravnikov vladi

Zdravniki Profimedia
Vladi predlagajo, da novelo o zdravstveni dejavnosti umakne, saj se ne osredotoča na bolnike, pač pa zgolj omejuje svobodo dela in prosti čas zdravnikov.

V Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije v celoti nasprotujejo predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti, ki predvideva ločitev javnega in zasebnega zdravstva. 

V združenju, ki združuje tudi koncesionarje, od vlade pričakujejo, da o svojih odločitvah še enkrat dobro premisli, saj naš javni zdravstveni sistem novih poskusov "reševanja" ne bo zmogel. "Prepričani smo, da bi se po takšni spremembi zakonodaje dostopnost do zdravstvenih storitev poslabšala," so zapisali.

"Bolnika ne zanima, kje je kdo zaposlen"

Menijo, da je zakonodajalec v noveli zgrešil bistvo, saj bi morali biti osrednji deležniki zdravstvenega sistema bolniki. "Vsi prebivalci Slovenije prej ali slej potrebujemo zdravnika, in takrat nam ni pomembno, kje dobimo potrebno storitev oz. zdravstveno oskrbo. Še manj, kje in kako so zaposleni zdravniki, medicinske sestre, fizioterapevti ali kateri od drugih zdravstvenih sodelavcev, ki nam to oskrbo nudi," so opisali.

Opozarjajo, da se s pomanjkanjem zdravnikov sooča celotna Evropa. "Tudi, če bi v Sloveniji vsi zdravniki in naši sodelavci delali in naredili vse, kar znamo in zmoremo, opravljenih storitev glede na naraščajoče potrebe prebivalstva še vedno ne bi bilo dovolj. Zakaj torej še dodatno omejevati dostopnost?" so zapisali.

"Našega javnega zdravstva, z okorelim sistemom državnih zavodov, monopolnim zavodom za zdravstveno zavarovanje in dodatnimi omejitvami svobode, še nešteto novel slabe zakonodaje ne bo popravilo," so kritični.

Izpostavljajo svobodno izbiro

Menijo, da Slovenija potrebuje zdravstveni sistem, primerljiv zahodni Evropi, osnova za delujoče zdravstvo pa je po njihovih navedbah svobodna izbira bolnika, kje in kdo ga bo zdravil, ter svobodna izbira zdravnika, kje, koliko in pod kakšnimi pogoji bo opravljal svoje delo.

Po njihovih navedbah je treba ukiniti "dogovorno, plansko financiranje zdravstva, ki temelji na pavšalnih plačilih po programih, namesto na tem, kako varno in strokovno je bilo delo opravljeno," in zagotoviti konkurenco ter s tem svobodno izbiro zdravstvenih zavarovanj.

Predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti bi med drugim omejil delo pri zasebnih izvajalcih in vzpodbujal dodatno delo v zdravstvenem zavodu, kjer je zdravstveni delavec zaposlen. Predlog je v javni razpravi do 16. oktobra.

rešilec Slovenija Bo brez zdravnika ostalo več kot 4000 ljudi? Čakalnica zdravnik ambulanta bolnišnica pacienti klinika opozorilo Zdravje Zaradi novega zakona bi se lahko nekateri oddelki celo zaprli

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 19
  • markpe 21:40 15.oktober 2024.

    Ko bodo zasebne zdravstvene organizacije za zdravnike morale plačevati polno plačo, dolg dopust, izobraževanje, bolniške, regres, prevoz, prehrano, bodo tudi apetiti po prehodu v privatne zdravstvene ustanove neinteresantne, ker sedaj zdravnikom dvoživkam plačajo le efektivno delo, brez vseh dodatkov in ...prikaži večn dajatev, ob polni zaposlitvi pa bo to hud finančni udarec. Zdaj zdravniki izsiljevalci dobijo polno plačo z vsemi dodatki v javnem zdravstvu, po spremembi ne bo tako veselo pri zasebnikih.

  • Gandolf 14:45 15.oktober 2024.

    Zobarji naj najprej začnejo izdajati račune !

  • Stane Adamič 10:10 15.oktober 2024.

    Zanimivi, kako lahko dobiš posebej pametne ljudi, da pluvajo po zdravnikih. Baje jih je celo 400.000.