Slovenija
7137 ogledov

Podatki o okužbah: Po 14. oktobru lani se je včeraj prvič spet zgodilo to

mestni utrip Saša Despot
Epidemiološka slika v državi se še naprej izboljšuje.

V sredo je bilo opravljenih 4636 testov PCR, s katerimi so potrdili 597 novih okužb. Delež pozitivnih testov PCR znaša 12,9 odstotka. Opravljenih je bilo tudi 28.466 hitrih testov. Kot že prejšnje dni v tem tednu tudi tokratni rezultati potrjujejo, da se epidemiološka slika izboljšuje. V primerjavi s prejšnjo sredo je tokrat delež pozitivnih primerov za skoraj 30 odstotkov nižji. 

Prejšnjo sredo je bilo potrjenih 776 novih primerov okužb, delež pozitivnih testov PCR je znašal 18,4 odstotka. Opravljenih je bilo 4228 testov PCR in 28.643 hitrih testov. 

Prvič po 14. oktobru 2020 se je sedemdnevno povprečje novih primerov spustilo po 500. Po podatkih Sledilnika je trenutno to povprečje 498,6. Znižalo se je tudi število aktivnih primerov, ki je trenutno pri 8.632. 

V zadnjem tednu so se razmere izboljšale tudi v bolnišnicah, kjer je hospitaliziranih manj kot 500 bolnikov s covidom-19. Počasi se znižuje tudi število tistih, ki potrebujejo zdravljenje na oddelkih za intenzivno terapijo. 

mestni utrip | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Vlada dodatno sprostila ukrepe

Epidemiološka slika v državi se je izboljšala do te mere, da so izpolnjeni pogoji za prehod v rumeno fazo sproščanja ukrepov. Vlada je na sredini seji sicer podaljšala epidemijo za 30 dni, a ob tem sprostila več omejitev. Po novem bo tako dovoljeno zbiranje do 50 oseb. 

Od ponedeljka bo tako v vseh statističnih regijah podaljšan dovoljen čas opravljanja gostinske dejavnosti. Spremenjeni so tudi pogoji za ponujanje gostinskih storitev v notranjosti gostinskih obratov. Odprli se bodo lahko tudi igralni saloni, v kampih pa bodo po novem lahko ponujali do 70 odstotkov razpoložljivih enot.

Vlada je spremenila pogoj glede omejitve števila oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. Na potrošnika mora biti 20 kvadratnih metrov poslovnega prostora, pogoj pa ne velja za osebe, ki še niso dopolnile 18 let in so skupaj z ožjimi družinskimi člani oziroma skrbniki, ter za osebe, ki potrebujejo spremstvo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • JZekspert 12:42 13.maj 2021.

    Vsak dan isti članki, brez razmisleka - smo res že tako nizko padli, temu lahko še rečemo novinarstvo? Po enem letu in dveh mesecih (enega največjih nategov v 21. stoletju, to ste pozabili dopisati) - se je zgodilo to! Kaj, ...prikaži več hudiča se je zgodilo, vprašate? Nič, popolnoma nič, spet neka lažna statistika... poglejte pod Slovenija, da se vam odprejo oči za bolj realno sliko: https://www.euromomo.eu/graphs-and-maps

  • Avatar Lion007
    Lion007 11:36 13.maj 2021.

    A za mizo bodo še vedno lahko sedeli samo 4, ali tudi kakšen več???

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:06 13.maj 2021.

    Obramboslovec je naročil naj se pred predsedovanjem EU zmanjša število , da se bo hvalil pred drugimi kako je zmagal.