Slovenija
3 ogledov

Novega trojčka ne bo

V strankah se strinjajo, da se bo prava volilna tekma za lokalne volitve začela Žurnal24 main
Pred volitvami. Možnosti za veliko koalicijo SD, LDS in Zaresa z Jankovićem za župana uradno vsi zanikali.

Ljubljana. Pred lokalnimi volitvami, ki bodo jeseni prihodnje leto, naj bi že potekali pogovori o skupni listi mestnih svetnikov Socialnih demokratov (SD), Liberalne demokracije Slovenije (LDS) in Zaresa, Zoran Janković pa naj bi bil skupni županski kandidat, smo izvedeli neuradno.

Vsi naj bi se zavedali, da župan toliko svetniških mest, kot jih ima Lista Zorana Jankovića, po prihodnjih volitvah ne bo več imel. Stranke pa bi si v zameno za pakt z Jankovićem priborile več možnosti odločanja v mestnem svetu.

Župan le s svojo listo
˝O tem ne vem ničesar,˝ je dejal župan Zoran Janković. Dodal je, da se ni še niti odločil, ali bo kandidiral za župana, vendar je dal vedeti, da bo v tem primeru sestavil svojo listo. Odločitev bo, kot je napovedal, sporočil po novem letu.

Stranke skrivnostne
Vodja svetniškega kluba SD Metka Tekavčič je dejala, da takih uradnih razgovorov ni bilo: ˝Dejstvo pa je, da je položaj vladnega trojčka v Ljubljani izjemno povezan s položajem na državni ravni. Trdim lahko, da so ljubljanske volitve vse prej kot lokalne tako za levico kot za desnico.˝

Da o takšnem dogovarjanju ne ve ˝ničesar resnega˝, je dejal tudi vodja mestnih svetnikov LDS Slavko Slak: ˝Po mojem vedenju takšnih razgovorov še ni bilo.˝

Kot pravi, v LDS za zdaj urejajo četrtne odbore, analizirajo minulo delo in ugotavljajo, kdo so primerni kandidati za mestni svet in župana. Zares je za zdaj s svojimi predstavniki v ljubljanskem mestnem svetu del Liste Zorana Jankovića.

Vodja mestnega odbora in predsednik državnega zbora Pavle Gantar pa o dogovorih o koaliciji ne ve ničesar. ˝Če bi bili takšni pogovori, bi jaz zanesljivo najprej vedel,˝ je zatrdil.

Dejal je, da je Zares politična stranka in da se spodobi, da nastopajo na volitvah samostojno, koalicijske povezave pa bodo sklepali po njih.

V največji stranki desnice v mestnem svetu Slovenske demokratske stranke (SDS) že pripravljajo imena možnih županskih kandidatov, ˝vendar še ni tako daleč, da bi lahko koga izpostavili˝, je dejal Dimitrij Kovačič, vodja mestnih svetnikov SDS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.