Slovenija
126 ogledov

Nove selitve zaradi ceste

Zahida Ožegović (levo) je stanovanje odkupila od SCT, kjer je bil zaposlen mož. Žurnal24 main
Brdo. Občina bo morala za gradnjo ceste Brdo jug najprej preseliti enajst družin in omogočiti selitev centra Konex.

V nekdanji baraki SCT, ki je bila prezidana v večstanovanjsko hišo na Cesti na Brdo 109, živi 11 družin.

Zemljiška knjiga
Lastništvo. Del zemljišč, ki jih mesto potrebuje za gradnjo povezovalne ceste Brdo jug, je v zemljiškoknjižni lasti MOL in SCT.

Vsa stanovanja razen enega so lastniška. Zahida Ožegović je odkupila stanovanje od SCT po Jazbinškovem zakonu, o tem ima vso dokumentacijo, vpis v zemljiško knjigo pa ji ni uspel zaradi poravnave med podjetjem SCT in Mestno občino Ljubljana (MOL). Zadnja je namreč na parcelo, na kateri stoji hiša, vknjižila zaznambo. “Na razgovoru na javnem stanovanjskem skladu so mi dejali, da živimo v barakah. Rekla sem jim, da mi je žal, da me žalijo, vendar to ni baraka. Živimo v večstanovanjskem objektu,” pravi Ožegovićeva.

V sto kvadratnih metrov velikem, največjem stanovanju v tej hiši, živi z družino, na tem naslovu pa ima registrirano tudi podjetje. Sama si ne želi nadomestnega stanovanja, ampak odškodnino, saj želi, seveda z doplačilom, kupiti hišo. “Mesto potrebuje ta prostor,” je pojasnila. Pravi, da se sama zgolj bojuje za svoje pravice.

Presenečeni nad številom
Kot je povedala Ožegovićeva, so pred razgovorom s stanovalci na Javnem stanovanjskem skladu MOL menili, da je v zgradbi samo sedem in ne enajst družin, kot se je pozneje izkazalo. Soseda je namreč razdelila stanovanje in prodala klet, drug sosed je polovico stanovanja odstopil sinu, še eden pa se je naselil nad njim.

Emir, ki priimka ni želel izdati, si je dom za družino uredil nad stanovanjem očeta. Je edini, ki uradno ni kupil stanovanja. Povedal je, da se je v razgovoru na JSS MOL zanje “omenjalo neprofitno stanovanje”, drugi stanovalci pa naj bi dobili enako velika nadomestna stanovanja. Sodni cenilec si jih je že ogledal in jih, neuradno, ocenil na 2.500 evrov na kvadratni meter.

Selila se bodo igrišča in spa
Pred gradnjo ceste pa se bo moral, kot predvideva tudi zazidalni načrt iz leta 2005, preseliti še del športnega centra Konex. Kot je povedal lastnik Ernest Starc, bodo morali preseliti 2.800 kvadratnih metrov površin – teniška igrišča, Konex spa s savnami, bazeni, masažo ter vso pripadajočo infrastrukturo, pisarne in dve stanovanji.

“Maja smo podpisali sporazum, pričakujemo, da se bo realiziral, a se nikamor ne premakne,”
je povedal Starc. Z županom Zoranom Jankovićem sta sklenila dogovor, da bodo zamenjali zemljišča za zemljišča, mestna občina pa bo plačala še odškodnino za gradnjo nadomestnih prostorov. Za koliko denarja gre, Starc še ni mogel izdati. Opozoril pa je, da potrebujejo za gradnjo in selitev 24 mesecev, tako da bi se lahko preselili do leta 2012. Prav zato ga moti prepočasno in neučinkovito delo služb MOL, ki bi morale pripraviti dokumentacijo za menjavo.

Na MOL so bili glede teh selitev redkobesedni. Na oddelku za nepremičnine so povedali le, da bi moralo biti zemljišče za cesto izpraznjeno oziroma pripravljeno za gradnjo do jeseni 2010.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.