Slovenija
8003 ogledov

Nov nepričakovan strošek za starše

šola
1/4
Saša Despot
Šolsko tekmovanje iz logike bo letos plačljivo. Enako bi se lahko zgodilo še s celo vrsto drugih šolskih tekmovanj. Razlog za to je administrativna napaka pri razpisu.

Pred nekaj dnevi so na eni od slovenskih osnovnih šol starše in učence obvestili, da bo potrebno za udeležbo na tekmovanju iz logike plačati kotizacijo v višini štirih evrov na učenca. Za tekmovanje v preteklih letih ni bilo treba plačati. 

Tekmovanje organizira Zveza za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Ta letos na razpisu Ministrstva za vzgojo in izobraževanje (MVI) ni bila uspešna pri pridobivanju sredstev za izvedbo tekmovanj. Zveza poleg logike izvaja še šolska tekmovanja iz biologije, kemije, programiranja, konstruktorstva, modelarstva, naravoslovja, kmetijstva, psihologije in sociologije, v njeni domeni je tudi Festival inovativnih tehnologij – FIT. Velika verjetnost je, da bo za udeležbo na vseh naštetih tekmovanjih treba letos plačati kotizacijo.

"Obveščamo vas, da na letošnjem javnem razpisu MVI za sofinanciranje selekcijskih in interesnih šolskih tekmovanj v šolskem letu 2024/2025 iz različnih znanj, z našimi vlogami zaradi administrativne napake nismo bili uspešni," so v sporočilu šolam zapisali na ZOTKS.

"Rezultati razpisa MVI bi morali biti znani najkasneje v roku šestdesetih dni od izteka roka za oddajo vlog, to je do 29. 7. 2024, sklep o zavrnitvah pa smo prejeli šele 6. 9. 2024. Hkrati pravila MVI določajo, da morajo biti razpisi za tekmovanja iz znanj objavljeni do 15. avgusta za prihajajoče šolsko leto. Ob objavi razpisa za tekmovanje pod okriljem ZOTKS tako nismo mogli vedeti, da ne bomo dobili potrebnih sredstev za izvedbo tega uglednega in uveljavljenega tekmovanja," so pojasnili na zvezi.

šola | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Lani je ZOTKS za izvedbo različnih tekmovanj z razpisa dobila 103.000 evrov, letos zgolj 6.000.

"Lahko bi nas opozorili na napako"

Sklep ministrstva je v svojem izreku dokončen in ne dopušča nobenega ugovora, dopušča pa tožbo na upravnem sodišču. "Postopek na upravnem sodišču bi trajal predolgo, da bi karkoli spremenil za letošnje financiranje," nam je povedal glavni tajnik ZOTKS Jožef Školč.

Pojasnil je, da so jih na ministrstvu zavrnili zaradi napake v pravilniku. Na prenovljeni spletni strani zveze je bil namreč nekaj časa pomotoma objavljen stari pravilnik, ki je imel drugačno določbo, v koliko časa je treba objaviti rezultate tekmovanj: namesto 14 dni je bil rok namreč določen na 14 delovnih dni.

Jožef Školč | Avtor: Državni svet Državni svet
"Pravilnik je bil medtem seveda zamenjan, na ministrstvu pa bi nas lahko dobronamerno opozorili na napako. Naša zveza ta tekmovanja organizira že 60 let in odkar pomnim, nihče z ministrstva ni nikoli prišel v revizijo, da bi pogledal, za kako kakovostna tekmovanja gre. Tisti, ki so najboljši v Sloveniji, osvajajo medalje in priznanja po svetu," je dejal Školč.

Dejal je, da je izvedba vseh tekmovanj pod okriljem zveze lani stala med 170.000 in 180.000 evrov. Samo tekmovanja v logiki, ki je eno redkih, ki je namenjeno tudi študentom, se je lani udeležilo okoli 45.000 učencev, dijakov in študentov.

"V tem kratkem času ni bilo mogoče najti nobenega drugega vira sofinanciranja, zato smo bili pred dilemo, ali tekmovanje odpovemo, ali pa ponovno uvedemo kotizacijo za sodelovanje na tekmovanju – kot je že bilo v preteklosti. Odločili smo se za kotizacijo v višini štirih evrov, s katero bomo pokrili vse stroške. Odločitev, da se plačilo prenese na starše, je sicer v domeni šole," je dejal Školč.

V ozadju stare zamere?

ZOTKS denar potrebuje za pripravo nalog za vse ravni tekmovanja; stroške dela in morebitne potne stroške komisije, nadzornih, popravljalcev nalog ter ostalih vpletenih; tisk, pripravo in pošiljanje priznanj ter potrdil; morebitne prevode v jezike narodnosti; malico ali kosilo na tekmovanju; vzdrževanje spletne strani in informacijskega sistema ter pripravo in udeležbo tekmovalcev na mednarodni olimpijadi.

Glede na to, zaradi kakšne malenkosti so jih zavrnili na razpisu, nekateri ocenjujejo, da bi lahko šlo za "povračilne ukrepe" ministrstva, saj je zveza ministrstvo v preteklosti prijavila na Računsko sodišče

šola | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Upamo, da se bodo zadeve uredile in da bomo lahko v naslednjem šolskem letu ponovno pridobili del sredstev za sofinanciranje tekmovanja, ki so potrebna za to dejavnost in tako prijavnina ne bo potrebna," so zapisali na ZOTKS.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • bobubob 08:21 25.september 2024.

    Školč? Tisti Školč? Aha, tu je 'spravljen' !

  • miho 08:01 25.september 2024.

    Ali ni bilo že do zdaj vse interesno plačljivo in tudi zelo drago za starše? Vsaj tako slišim od staršev in berem v medijih, sam pa, ne po svoji krivdi, nimam otrok, zato tega ne morem preveriti, koliko je resnice ...prikaži več v tem, kar mi govorijo in kar berem v medijih...

  • Avatar luckyss1
    luckyss1 08:01 25.september 2024.

    Spet nova afera na kateri lahko jahajo SDSs blazneži...Štiri evre na šolarja....To je katastrofa :))

Sorodne novice