Slovenija
9 ogledov

Nihče jih ne bi kupil

Ko bo Vegrad končal projekt Celovških dvorov, bo začel graditi kampus, je pojasn Žurnal24 main
Kampus. Sklad bi študentska stanovanja prodal, a potencialnih kupcev, ki jih omenja sam, to sploh ne zanima.
Definicija. Študentsko stanovanje. Nacionalna zakonodaja izrecno ne določa, kaj je študentsko stanovanje. SSRS bo, kot pravijo, pod tem pojmom upošteval tista stanovanja, ki so namenjena za trajno ali začasno bivanje študentov in njihovih družin, študentskega in hišniškega osebja ter drugih ciljnih kategorij (mladi in gostujoči raziskovalci, tuji študenti, gostujoči predavatelji ...).

Gina, hčerinska družba Vegrada, bo po napovedih v kratkem začela ob Vojkovi cesti graditi kampus s skupaj 504 študentskimi najemnimi stanovanji. Celotno prvo fazo gradnje, 224 stanovanj, naj bi prek javnega poziva kupil Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS), ki jih bo potem oddajal ali prodal.

Na SSRS so kot možne kupce izpostavili javne ali zasebne organizacije, fakultete pa tudi univerzo.

Med kupci ne bo univerze
Vendar je Gregor Jagodič, samostojni svetovalec za stike z javnostmi na Univerzi v Ljubljani, dejal, da o tem nič ne vedo in pri tem projektu ne sodelujejo. Tudi na ministrstvu za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, ki sicer financira gradnjo in upravljanje javnih študentskih domov v državi, o takšnem nakupu ne razmišljajo, je povedala Karmen Jereb iz kabineta ministra.

Odločitev, kaj bo SSRS naredil s študentskimi stanovanji, bo sicer odvisna od razpoložljivih sredstev, kadrov in prejetih vlog, je pojasnila Rebeka Rupnik s stanovanjskega sklada. Po njenih besedah imajo pri javnem pozivu prednost ponudbe, ki omogočajo nadaljnjo prodajo.

Gina je novembra ponudila, da bi sklad za kvadratni meter stanovanja odštel dva tisoč evrov brez davka in 18 tisoč evrov za parkirni prostor. SSRS je to ponudbo zavrnil in Gini naložil dopolnitev vloge. Hčerinska družba Vegrada je bila tudi edina, ki se je novembra prijavila na javni poziv. Razpis je bil objavljen 30. oktobra lani, ponudba Gine pa je prispela 4. novembra. Za nakup študentskih stanovanj je SSRS sicer predvidel 30 milijonov evrov v treh letih. Kot pojasnjujejo na skladu, poziv ne predvideva sodelovanja pri gradnji, le nakup za oddajo ali nadaljnjo prodajo.

Nadzorniki lahko ustavijo
Na SSRS so še pojasnili, da so se za nakup študentskih stanovanj odločili na osnovi usmeritev nadzornega sveta (NS) sklada, ki ga je takrat vodil zdaj že nekdanji minister za okolje in prostor (MOP) Karl Erjavec. Vendar se tu lahko zgodi preobrat, saj je njegov naslednik Roko Žarnić napovedal, da bo ta zgodba iztočnica za njegovo prvo sejo NS.

Kdaj bo ta, nam na MOP niso povedali. Izhodišče za sklic seje pa bi moralo biti mnenje generalnega direktorja direktorata za prostor na MOP Mitje Pavlihe. Ta je prepričan, da je sklep o nakupu študentskih stanovanj v navzkrižju s stanovanjskim zakonom in da pravne podlage za to ni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.