Slovenija
6 ogledov

Neučinkovito cepivo proti Aidsu

(Foto: iStockphoto) Žurnal24 main
Več kot 3000 prostoljcev, ki so bili cepljeni s testnim cepivom proti Aidsu, se je moralo vrniti v bolnišnico, saj naj bi zaradi cepiva obstajala velika verjetnost pospešitve razvoj virusa HIV.

Raziskovalci so ob tem poudarili, da zaenkrat še nimajo dovolj informacij ali je zato res krivo cepivo. Poleg tega pa opozarjajo, da so prvi rezultati omenjenega preizkusa zaskrbljujoči.  ˝V omenjenem preizkusu je bilo analiziranih veliko število podatkov, da bi videli, če je kakšna večja nevarnost dodatne okužbe pri tistih prostovljcih, ki si bili cepljeni,˝ je dejal podpredsednik oddelka za zdravstvene zadeve in javno zdravstvo pri ameriški farmacevtski družbi Merck Mark Feinberg.

Zaključiti so morali dve študiji

Zaradi neučinkovitosti cepiva zoper HIV so morali septembra ustaviti kar dve študiji. © iStockphoto

 
Septembra so tako morali ustaviti že dve študiji, saj so zaznali negativne rezultate. ˝Izmed 741 prostovoljcev, ki so bili cepljeni s cepivom je prišlo do pospešitve razvoja s virusom HIV v 24 primerih. Po drugi strani pa je do pospešitva razvoja virusa HIV prišlo v tistih 21 primerih, ki so bili cepljeni z ˝lažnivim˝ cepivom,˝ je v izjavi podal Nacionalni inštitut za alergije in infekcijske bolezni (NIAIB), ki je skupaj s Merckom izvajal omenjeni preiskus. Slednji se je začel leta 2004 in je potekal v ZDA, Peruju, Braziliji, Dominikanski republiki, Haitiju, Jamajki in Avstraliji. Drugi preiskus, v katerem je sodelovalo 800 prostovoljcev, pa je potekal v Južni Afriki v začetku letošnjega leta. Sicer pa tako Merck kot NIAIB ob tem zagotavljata, da cepivo samo po sebi nikakor ne more povzročiti dodatnih okužb z virusom HIV.

Na svetu  z virusom HIV okuženih 40 mio ljudi
Na svetu sicer je z virusom HIV okuženih okoli 40 milijonov ljudi. Sam virus pa je do sedaj ubil že 25 milijonov ljudi. Strokovnjaki menijo, da bi bilo lahko le cepivo eden izmed najboljših ukrepov za zajezitev Aidsa, toda vsi napori za razvoj takšnega cepiva so bili do sedaj neuspešni.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.