Slovenija
538 ogledov

(Ne)enakopraven dostop

“Nemogoče je, da bi imeli avtomobil parkiran kje daleč stran, saj kdaj na hitro Žurnal24 main
Cona za pešce. Obrtniki morajo za vsako kladivo na parkirišče, za podjetja, ki delajo za MOL, to ne velja.

V cono za pešce je dostop s kombiji, tovornjaki in drugimi dostavnimi vozili dovoljen samo za čas nalaganja oziroma razlaganja materiala, ki ga je vozilo pripeljalo, parkiranje pa ne, potrjuje Miran Rebernik z oddelka za gospodarske dejavnosti (ODGP) in promet Mestne občine Ljubljana (MOL).

Obrtniki se tega določila večinoma držijo, čeprav je zaradi tega njihovo delo oteženo, saj morajo po vsako orodje na parkirišče, kjer so v času del parkirali vozilo, pravi bralec. Kot lahko večkrat opazijo tudi vsi obiskovalci mestnega središča, pa to ne velja nujno za večja podjetja, ki sodelujejo z MOL ali so celo njen koncesionar.

Dostop je drag

Dovolilnica. Za odločbo za dostop v središče mesta je treba odšteti 17,73 evra upravne takse, nato pa še deset evrov za vozilo na dan (za popolno zaprto območje za pešce) in pet evrov na dan za območje z delno omejenim prometom.

Cena je enaka ne glede na velikost vozila oziroma trajanje del.

“Parkiranje ni možno,” zatrjuje Rebernik. Na vprašanje, ali obstajajo za dostop v središče mesta izjeme za koncesionarje ali za podjetja, ki obnavljajo večje stavbe, pa je odgovoril: “Izjem ni, pravila so enaka za vse.” Rebernik pravi, da dovolilnico izdajo na podlagi pisne prošnje njihovemu oddelku in samo za čas trajanja del. Po dodatnih poizvedovanjih pa so na OGDP povedali, da lahko delavci parkirajo tudi znotraj gradbišča, “če to obstaja” ali pa, če vozilo uporabljajo v njegovi osnovni funkciji delovanja, na primer betonsko črpalko pri črpanju betona.

Pol ure za tri parkirane
Kljub temu je naš fotograf v pol ure v objektiv ujel tri zunaj gradbišč parkirana vozila, kjer pri dveh v neposredni bližini ni bilo nobenega delavca. Njih je opazil le pri vozilu Javne razsvetljave na Tromostovju.

Direktor Javne razsvetljave Marko Bizjak je povedal, da so jih na njihov tovornjak na Tromostovju že večkrat opozorili: “Vozilo je ustavljeno v središču mesta samo, če kaj delajo,” zatrjuje in dodaja: “Načeloma tudi ne parkirajo, razen ko potrebujejo orodje. Če je bilo kakšno vozilo še kje, to ni bilo dolgotrajno. Vozniki imajo stroga navodila.”

Mestni redarji so sicer lani v coni za pešce voznikom različnih avtomobilov napisali 7.381 glob.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.