Slovenija
21 ogledov

Ne bodo jih izselili

Več kot 300 stanovanj so že oddali v najem, preostalih sto je v postopku zamenja Žurnal24 main
Celovški dvori. Blizu dogovora o plačilu kupnine in izdaji izbrisnih pobotnic, kar bo omogočilo dokončanje soseske v treh mesecih.
Še tretji upravnik
Težave. V Celovških dvorih izbirajo novega upravnika, ker je Unih odstopil od pogodbe o upravljanju. Kot razlog je navedel “neizpolnjevanje pogodbenih obveznosti stečajnega dolžnika” (Vegrada AM, op. a.). Zaradi tega je Klenovšek štiri večje upravnike pozval, naj oddajo ponudbe za upravljanje največje stanovanjske soseske v državi, postopek izbire pa naj bi bil že pri koncu. Spomnimo, da je bil prvi upravnik Celovških dvorov Vegrad Inde, ki so ga zamenjali po tem, ko lani jeseni ni mogel zagotoviti pogojev za vselitev.

Ljubljana. Mestna občina Ljubljana (MOL), Javni stanovanjski sklad (JSS) MOL, Stanovanjski sklad Republike Slovenije (SSRS), NLB in stečajni upravitelj Vegrada AM Bojan Klenovšek so se načeloma dogovorili glede plačila zadnjega obroka kupnine za stanovanja v Celovških dvorih in pridobitve izbrisnih pobotnic, je včeraj popoldne povedal Klenovšek in dodal, da morajo “le še malo uskladiti besedilo dogovora”. Po tem tudi ne bo več razlogov za odstop od pogodb, Klenovšek pa je na vprašanje, ali to pomeni, da bodo najemniki ostali v stanovanjih, odgovoril: “To pa mislim, da lahko rečem.”

Spomnimo, da zakon o prisilni poravnavi, stečaju in likvidaciji določa, da lahko stečajni upravitelj odstopi od pogodbe, če jo obe pogodbeni stranki kršita, končna odločitev pa bi bila nato v rokah Okrožnega sodišča v Ljubljani. To je marca že soglašalo s Klenovškovim predlogom, da razdre 54 pogodb s fizičnimi osebami, ki so plačale aro za stanovanja v Celovških dvorih.

Cena še ni znana
Ko bodo občina in oba stanovanjska sklada plačali zadnji obrok kupnine, bo po Klenovškovih besedah dovolj denarja za odpravo napak in pomanjkljivosti v soseski ter dokončanje stanovanj od šestega do devetega nadstropja. Napovedal je, da se bo to zgodilo v od dveh do treh mesecih, nato pa bodo ta stanovanja začeli prodajati. Na vprašanje, koliko bo stal kvadratni meter, je odgovoril: “Cenitev bomo naredili v kratkem.”

426 od 833 stanovanj v Celovških dvorih so kupili MOL, JSS MOL in SSRS. Cena je bila 60,2 milijona evrov.

“Dokončanje ovira NLB”
Čeprav stečajni upravitelj napoveduje hitro dokončanje soseske, predstavnik podizvajalcev Mirko Požar pravi, da bodo dela končali, ko jim bo NLB izdala izbrisne pobotnice za stanovanja, ki so jih dobili kot plačilo za opravljeno delo. “NLB ovira dokončanje soseske, ker ne izda 23 izbrisnih pobotnic, ki jih je obljubila,” je dejal Požar in dodal, da za dokončanje del potrebujejo dober mesec. Meni tudi, da bi za to delo težko najeli druge podizvajalce, ker imajo, kot pravi, “pod kontrolo ključne tehnične stvari”. Kaj to pomeni, pa ni želel pojasniti. Klenovšek je o dolgovih do podizvajalcev dejal: “So še predmet dogovora glede na to, kako bodo izvajali dela."

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.