Slovenija
67 ogledov

Napovedane spremembe avtorskih pravic še vedno za časom

piratstvo, avtorske pravice Žurnal24 main
Skupina operaterjev je danes sporočila, da predlagana novela zakona o avtorski in sorodnih pravicah premalo upošteva nove oblike in nove načine ustvarjanja in uporabe avtorskih del v okolju digitalnih tehnologij in globalnih komunikacijskih omrežij.

"Zakonodajalec bi moral poiskati rešitve, ki bi uporabnikom avtorskih del ponujale enostavne načine razčiščevanja pravic na enem mestu," so v skupni izjavi zapisali operaterji Amis, T-2 in Telekom Slovenije. Takšni sistemi bi operaterjem omogočali enostavno in učinkovito razčiščevanje pravic, avtorjem in imetnikom pravic pa monetizacijo njihovih pravic na vsebinah tudi v digitalnem okolju.

Sprejetje novele je pomembno, še bolj nujno pa je, da bi zakonodajalec začel urejati arhaične rešitve veljavnega zakona in pripravil pravno podlago za napredne poslovne modele, ki se razvijajo v okolju digitalnih tehnologij in globalnih komunikacijskih omrežij, so še zapisali.

Trojica operaterjev, ki ima v Sloveniji skupaj skoraj 70-odstotni tržni delež fiksnih širokopasovnih priključkov, priznava, da je glavni namen predloga gotovo izboljšanje nadzora nad kolektivnimi organizacijami s ciljem povečanja njihove učinkovitosti. A obenem opozarjajo, da predlog poleg dobrih rešitev vsebuje tudi več problematičnih določb, ki obetajo več težav, dodatnih stroškov in potencialnih problemov ter manj dobrih rezultatov pri urejanju in razčiščevanju pravic na trgu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.