Slovenija
10 ogledov

Napoved: Slovenija slabše, EU bolje

istock puščica gospodarska rast Žurnal24 main
Evropska komisija je znižala napoved gospodarske rasti Slovenije, bolj optimistična pa je o rasti celotne EU in evroobočja.

Slovenija naj bi letos beležila 1,1-odstotno gospodarsko rast, kar je za 0,2 odstotne točke manj, kot ji je komisija napovedala novembra. Boljše pa so napovedi o stopnji brezposelnosti, ki naj bi bila sedemodstotna.

Vztrajno pa raste javni dolg, čeprav je še vedno pod referenčno mejo 60 odstotkov bruto domačega proizvoda (BDP). Lani je bil 35,9-odstoten, letos naj bi bil 41,6-odstoten, prihodnje leto pa 45,4-odstoten.

Boljše evropske napovedi
Evropsko gospodarstvo se bo letos počasi izvilo iz najhujše gospodarske krize doslej. Območje evra naj bi letos beležilo 0,9-odstotno rast, prihodnje leto pa 1,5-odstotno. Celotni EU pa komisija letos napoveduje enoodstotno rast, leta 2011 pa 1,7-odstotno.

To je bolje kot v prejšnji, februarski oceni, ko je komisija območju evra in EU za letos napovedala 0,7-odstotno rast ter postopno, a še vedno krhko okrevanje.

Javnofinančne čeri
Komisar za denarne in gospodarske zadeve Olli Rehn je obenem je posvaril, da rasti ne smejo ogroziti tveganja, povezana s finančno stabilnostjo, ter pozval k odločni fiskalni konsolidaciji in reformam za krepitev produktivnosti in zaposlovanja.

Javnofinančni primanjkljaj naj bi se namreč letos v EU v povprečju zvišal na 7,2 odstotka BDP in v območju evra na 6,6 odstotka BDP, javni dolg pa v EU na 79,6 odstotka BDP in v območju evra na 84,7 odstotka BDP.

Ob tem je poudaril, da je treba vzpostaviti "strožji preventivni nadzor" nad proračunskimi politikami držav v območju evra ter se veliko bolj osredotočiti tudi na dolg, ne le na primanjkljaj.

Grški virus se ne bo razširil
Na tapeti je bila tudi Grčija, za katero komisija napoveduje, da se bo proračunski primanjkljaj letos zmanjšal s 13,6 odstotka BDP na 9,3 odstotka, povečal pa se bo javni dolg, in sicer za 9,8 odstotne točke na 124,9 odstotka BDP.

Pod drobnogledom sta tudi Portugalska in Španija, ki si lahko obetata postopno okrevanje. V obeh se bo v prihodnjih dveh letih javnofinančni primanjkljaj postopno manjšal, a bo v obeh še vedno večji od povprečja v EU. Nasprotno pa se bo javni dolg v obeh državah večal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.