Slovenija
188 ogledov

SAZU: To je edina možnost ...

Sazu Anže Petkovšek
Precepljenost prebivalstva kljub zadostnim količinam cepiva ne dosega želenih številk. Slovenska akademija znanosti in umetnosti zato poziva vse k cepljenju.

Predsednik SAZU, akad. prof. dr. Peter Štih je danes ob predstavitvi poziva uvodoma povedal, da je namen izdanega poziva tudi, da ''tudi znanost pove besedo.'' Kot je pojasnil, gre že za drugi poziv s strani SAZU po januarju 2021. Precepljenost prebivalstva namreč ne dosega želenih številk kljub zadostnim količinam cepiva, kar je zaskrbljujoče še posebej ob širjenju novih različic virusa. ''SAZU kot najvišja znanstvena in umetnostna inštitucija v državi uživa ugled v javnosti, ki bi ga želeli izkoristiti tudi zato, da pozovemo slovensko javnost k odzivu za cepljenje,'' je še dodal.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, se ''v tej pandemiji soočamo s širjenjem neznanstvenih trditev, ki so imele za posledico nezaupanje v cepljenje. Cepljenje je trenutno edino orodje, ki ga imamo na voljo za izhod iz pandemije brez nesprejemljivo visokega števila človeških žrtev in velike materialne škode.'' SAZU se prav tako pridružuje soglasnemu mnenju svetovne znanosti o odlični učinkovitosti cepiv, ki so na voljo tudi prebivalcem Slovenije.

Brez visokega deleža precepljenosti lahko v bližnjih mesecih pričakujemo ponovno širjenje okužb. Kot ugotavljajo na SAZU, bi imelo to za posledico visoko obremenjenost zdravstvenega sistema, dodatne žrtve, psihološke, ekonomske in druge posledice, ki bodo ponovno ustavljale delovanje družbe: ''Prav v obsegu cepljenja se bodo pokazale razlike med bolj in manj uspešnimi družbami; med tistimi z visoko precepljenostjo, ki bodo letošnjo jesen in zimo lahko živele in delovale bolj sproščeno, in tistimi, kjer bo delež precepljenih nizek in ki bodo zato v večji meri ponovno izkusile vse težke posledice pandemije.''

Covid-19 Covid-19 Slovenija Novi podatki: Konec veselja, skoraj 40 odstotni porast okužb!

''Na podlagi podatkov in informacij, utemeljenih na znanosti, ni razloga za nezaupanje v cepljenje. Zavedati se moramo, da z zavračanjem cepljenja škodujemo samim sebi, družbi kot celoti in naši prihodnosti. Odrasli in razumni posamezniki smo v družini, delovnem okolju in družbi odgovorni za svoje zdravje. Zdravje je pomembna vrednota,'' so še pozvali iz SAZU.

O pozivu so na novinarski konferenci spregovorili še minister za zdravje Janez Poklukar, dr. med., akad. Gregor Serša in vrhunska strokovnjaka s področja virologije in imunologije akad. prof. dr. Tatjana Avšič – Županc in izr. član SAZU prof. dr. Roman Jerala. Sogovorniki so si bili enotni, da so cepiva edini izhod iz slabšanja epidemične situacije, ki bi z razširjanjem nove različice delta lahko ponovno prizadela državo. Delta različica v Sloveniji namreč eksponentno raste, kot je povedal minister za zdravje.

Roman Jerala, ki je sicer vodja odseka za sintezno biologijo in imunologijo na Kemijskem inštitutu, je obenem še poudaril, da je Slovenija trenutno na prelomni točki. Na voljo imamo dovolj cepiva, delta različica koronavirusa, za katero lahko pričakujemo, da bo v prihodnjih mesecih prevladala, pa se hitro širi. Zato je nujno, da se v naslednjih dveh oz. treh mesecih cepi čim več ljudi, je še dejal.

dezurni@zurnal24.si

Vlada Janez Janša Sprememba zakona: Slovenija Tako vas bo vlada med epidemijo lahko omejevala po novem mestni utrip Roman Jerala Slovenija "Nalijmo si čistega vina, večjemu zapiranju se ne bomo izognili"

Komentarjev 1
  • JZekspert 22:23 06.julij 2021.

    SAZU je zastavil svoj ugled za poziv k cepljenju??? Face-palm, kakšna epska blamaža, tudi našteti govorniki niso ravno tako zelo ''ugledni'', pust'mo stat'... na Boliviji so mnogo bolj odkriti in načelni, tam k cepljenju pozivajo klovni, dobesedno - klovni. Tako ...prikaži več kot pri nas... Ne bo vam uspelo, to je Jelovica!!!