Slovenija
725 ogledov

Najhuje je v Novi Gorici, Trbovljah in Kranju

Nova Gorica Profimedia
Prihodnje leto bo v Sloveniji v primanjkljaju na trgu dela 93 poklicev, kar je šest manj, kot so lani ocenjevali za letos. V ravnovesju jih bo 58 ali 12 več, v presežku pa 19 ali 18 manj, kaže raziskava zavoda za zaposlovanje Poklicni barometer.

V raziskavi Poklicni barometer 2024, ki napoveduje razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela, je zavod analiziral 170 poklicev.

Med bolj opaznimi spremembami bo za poklicne skupine inženirjev elektronike, tehnikov za fiziko, kemijo, tehnikov za elektroniko, hotelskih receptorjev, gasilcev ter kurirjev in dostavljavcev. Za te so lanskoletne napovedi predvidevale ravnovesje, medtem ko letošnje napovedi kažejo na to, da bodo ti poklici v primanjkljaju.

Raziskava kaže, da bodo iz primanjkljaja v ravnovesje prešli predvidoma inženirji kemije in živilstva, strokovnjaki za logistiko in tehnologijo prometa, finančni analitiki, strokovnjaki za oblikovanje, izvajanje in nadzor politik, programov in ukrepov ter odvetniki. Iz presežka v ravnovesje pa bodo predvidoma prešli strokovnjaki za prodajo, oglaševanje in trženje, komercialni zastopniki za prodajo, nabavni referenti, posredniki za zaposlovanje, kozmetiki ter uradniki v statistiki, financah in zavarovalništvu.

Arhitekti | Avtor: Profimedia Profimedia

Predvideni presežek bo še naprej na področju arhitektov, grafičnih in multimedijskih oblikovalcev, filozofov, umetniških ustvarjalcev, pa tudi fotografov, tajnikov, poslovnih sekretarjev in telefonistov. Primanjkljaj se še naprej predvideva tudi za različne skupine učiteljev v osnovnih in srednjih šolah, svetovalne delavce, vzgojitelje in pomočnike vzgojiteljev v vrtcih.

Podobno se predvidevajo primanjkljaji v različnih poklicih v zdravstvu - zdravniki, strokovnjaki za zdravstveno nego, fizioterapevti, osebni asistenti, socialni oskrbovalci ter v različnih skupinah strokovnjakov - inženirji gradbeništva, strojništva, elektrotehnike, elektronike, veterinarji, strokovnjaki za računovodstvo in revizijo.

Največ poklicev v primanjkljaju je opaziti v Območnih službah Nova Gorica, Trbovlje in Kranj, pri vseh gre za več kot 100 poklicnih skupin, v katerih se za leto 2025 predvideva primanjkljaj, so še zapisali v sporočilu za javnost.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.