Slovenija
3368 ogledov

Ministrica o nadomeščanju: "Pet dni ne pomeni usodnega problema"

Simona Kustec Nebojša Tejić/STA
Vzrok za podaljšanje osnovnošolskih počitnic je po veliko število obolelih med učitelji.

"Ravnatelji vrtcev in OŠ so nas obvestili, da se številni vrtci in šole soočajo z obolelim kadrom in da bodo vzgojno izobraževalni proces izobraževanja na daljavo težko izvajali," razlog za podaljšanje počitnic v osnovnih šolah do 8. novembra pojasnjuje Simona Kustec, ministrica za izobraževanje. "Nasprotno s tem pa so nas v društvu ravnateljev srednjih šol obvestili, da so na izobraževanje na daljavo dobro pripravljeni in da bi nadomeščanja pomenila veliko breme," dodaja ministrica.

Vrtci bodo lahko na podlagi odločitve župana še naprej zagotavljali nujno varstvo za zaposlene, ki ne morejo zagotoviti drugega varstva. Odprti ostajajo zavodi za mlade s čustvenimi in vedenjskimi motnjami ter že uveljavljene izjeme za dijaške in študenstske domove. 

Šolsko leto se zaradi počitnic ne bo daljše, zagotavlja ministrica

Zaradi podaljšanja jesenskih počitnic v osnovnih šolah, šolsko leto ne bo podaljšano, je danes zagotovila Kustečeva. "Podaljšanje počitnic še ne pomeni, da bo podaljšano tudi šolsko leto, prepričana sem, da bomo ta teden lahko nadoknadili znotraj šolskega leta," pravi ministrica. Kdaj in s kakšnimi vsebinami, še ni znano. "Usedli se bomo skupaj s predstavniki ravnatelji, predstavniki ministrstva in sindikati in našli najbolj optimalno rešitev. Pet dni ne predstavlja nobenega usodnega problema."

"S podaljšanjem počitnic in s šolanjem na daljavo, z omejitvami pri varstvu otrok si dajemo čas. Ne potrebujemo slabe volje, potrebujemo optimizem," pravi ministrica za izobraževanje Simona Kustec. Učence poziva, naj ostanejo v učni formi, berejo, gledajo dokumentarce, predvsem pa naj se v času podaljšanih počitnic gibajo. 

Staršem, ki bodo ostali doma, 80 odstotkov plače 

Starši, ki imajo mlajše šoloobvezne otroke in bodo zaradi varstva prihodnji teden primorani ostati doma, lahko na podlagi Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covid-19 (PKP5) zaprosijo za nadomestilo izpadlega dohodka. Nadomestilo priprada za varstvo otrok do vključno 5. razreda OŠ, otrok v prilagojenih in posebnih programih v OŠ s prilagojenim programom in v zavodih za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami ter otrok, ki imajo v odločbi o usmeritvi določeno pomoč spremljevalca.

Delavci morajo delodajalcu posredovati izjavo glede okoliščin, zaradi katerih ostajajo doma, na podlagi tega pa bodo prejeli nadomestilo v višini 80 odstotkov plače, kar je enaka osnova kot za letni dopust. "Za otroke, starejše od 12 let, se pričakuje, da bodo znali poskrbeti zase, dokler se starši ne vrnejo," pravi ministrica. 

 

 

Komentarjev 5
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 14:39 31.oktober 2020.

    Šola itak predolgo traja,pa ne bo za otroke nobenih problemov,dokler se ne neha ta abota z covidom lahko otroc ostanejo vedno doma ,nobeden noče niti pomislit da se otroku kaj zgodi zato jih treba zaščitit ,otroci naj bodo doma in ...prikaži več nehat razmišljat o tem ali bi ali ne bi

  • vzev 18:49 30.oktober 2020.

    Kako pa to? Ko sem jaz hodil v šolo smo morali nadomeščati čisto vsak, dan ki je odpadel. Potem smo pa hodili v šolo ob sobotah. Sedaj pa lahko kar tako odpade cel teden?

  • marjeta698 14:32 30.oktober 2020.

    vzgojitelji ,bodo še nekaj časa lačni na račun dečice ,da o kuharjih ne govorimo