Slovenija
1612 ogledov

Na vladi spisali interventni zakon: "Sindikati bodo verjetno zadovoljni"

Upravna enota Linhartova Anže Petkovšek Upravna enota Ljubljana
Pripravili so dva interventna zakona.

Podpredsednik vlade Matej Arčon je danes predstavil tri pomembne točke, ki so jih sprejeli na seji vlade.

  • Pripravili so predlog zakona o drugem tiru, ki bo družbi 2TDK omogočil, da bo proga dvotirna.
  • Pripravili so interventni zakon, s katerim ukinjajo krajevno pristojnost za izdajo bivalnih dovoljenj

.Tako bodo lahko šli delavci, ki so dali vlogo, že takoj v službo, ne bo jim treba čakati na odobreno vlogo. Zakon naj bi predvidoma veljal do 30. 9. Zakon čaka še procedura v Državnem zboru, sprejet pa naj bi bil predvidoma naslednji konec tedna. "Gre samo za razbremenitev dela, ne prelagamo dela na druge institucije. Sindikati bodo verjetno zadovoljni," je ocenil Arčon.

  • Pripravili so interventni zakon, povezan s sanacijo po lanskoletnih poplavah. 

Kot je povedal Arčon, so večino izzivov, povezanih s poplavami, že rešili. Čakali pa so na nove strokovne podlage, na podlagi katerih bodo lahko izdajali mnenja - gre za poplavne študije na podlagi 500-letnih voda (namesto trenutnih 100-letnih voda). Stroka bo na podlagi teh podatkov odločala, kateri objekti bodo ostali in katere bo treba porušiti. Upravljanje z objekti bodo prepustili družbi DSU, ki bo odgovorna za rušenje, odškodnine ter za nadomestne gradnje. 

Arčon pa je povedal tudi, da premier Robert Golob prihodnji teden sporazuma glede Ukrajine v Washingtonu ne bo podpisal, "ker še ni usklajen". Usklajevanje po njegovih besedah poteka na nivoju ministrstva za zunanje zadeve.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • PasjaProcesija 01:07 05.julij 2024.

    Mafija se skrije pred našimi. Sedaj so se spomnili, da bi proga bila dvotirna. Komu na čast? Ministrica ni prvič na položaju. Koliko dodatnega denarja bodo Bratušek&Kač&Mes&Co. obrnili? 200 milijonov? 400, 600 milijonov? Glede 500-letnih voda pa upam, da bodo ...prikaži več za natančnost projekta pazljivo prebrali vse kronike od leta 1524 naprej. Pa naj upoštevajo še vmesne poglobitve strug in bodoče podnebne spremembe. Koliko stotin milijonov bo stalo to predimenzioniranje? In čez 20 let bo spet vse pod vodo.

  • Naklonsky 15:01 04.julij 2024.

    Živo nakladanje. Najbolj močna je pa tale “Kot je povedal Arčon, so večino izzivov, povezanih s poplavami, že rešili….” 😂