Slovenija
4022 ogledov

Na sedežu SDS strogi varnostni ukrepi

Sedež SDS
1/2
Saša Despot
"Deležni smo bili številnih groženj, tudi takih s smrtjo."

Predsednik stranke Janez Janša in ostali vidni člani SDS bodo volilne rezultate čakali na sedežu SDS v Hiši dr. Jožeta Pučnika na Trstenjakovi 8. Novinarji, tukaj je več svetovnih medijskih hiš, smo zaenkrat še pred vrati. 

Nekaj minut pred 19. uro je na sedežu stranke čedalje več ljudi, ki jih na mizah čakajo sadje, prigrizki in voda. Med vidnejšimi člani je prva na štab prišla Lucija Šikovec Ušaj. 

"Deležni smo številnih groženj, tudi takih s smrtjo"

Vrata bodo na sedežu stranke odprli ob 19.30, ko bodo lahko vstopili le člani stranke, vabljeni gostje in akreditirani novinarji. "Ob četrtkovem shodu "proti nestrpnosti" smo bili deležni številnih groženj, tudi takšnih s smrtjo. Včeraj, danes in v preteklosti so bile takšne grožnje objavljane tudi v medijih in na profilih različnih novinarjev in drugih zaposlenih v določenih medijskih hišah. Prihajale pa so celo iz službenih računalnikov policijskih funkcionarjev in zaprtih spletnih portalov nekaterih stanovskih združenj uradnih oseb. Zaradi tega bomo v nedeljo, 3. junija, prisiljeni zaostriti varnostne ukrepe na sedežu SDS," so novinarjem sporočili včeraj. 

Pred sedežem SDS | Avtor: Sergeja Hadner Hvala Sergeja Hadner Hvala
Ankete javnega mnenja kažejo SDS prepričljivo zmago. Stranka SDS je bila od leta 1990 trikrat v vladni koaliciji. Največ mandatov, 29, je SDS dobila na volitvah leta 2004, ko je zanjo glasovalo 29 odstotkov volilcev. Vladno koalicijo je SDS sestavljala tudi leta 2011, ko je prejela 26 odstotkov podpore in zasedla drugo mesto za pozitivno Slovenijo.

Leta 2013 je bila vladi Janeza Janše izglasovana nezaupnica in vlado je prevzela Alenka Bratušek iz Pozitivne Slovenije. Na zadnjih volitvah 2014 je SDS prejela 20,7 odstotka glasov, kar je pomenilo 21 poslancev. Mandat je končala z 19 poslanci, odšla sta Zvonko Lah (NSi) in Andrej Čuš. 

SDS je pretekli teden predstavil video s svojimi kandidati za resorje: Andrej Šircelj, Suzana Lep Šimenko, Romana Tomc (sociala), Božo Predalič (policija), Vinko Gorenak (pravosodje), Aleš Hojs (vojska), Zvonko Černač (infrastruktura), Alenka Forte (zdravstvo), Milan Zver (zunanje ministrstvo), Niko Grafenauer (kultura), Miro Petek (zamejci). Kot je na petkovem soočenju na PopTV dejal Janez Janša, so v videu predstavljeni kandidati za vladno ekipo. 

Sedež LMŠ | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Pri Šarcu je vzdušje relativno napeto

Večina kandidatov in podpornikov je prispela že okoli šeste ure ali celo prej, med bolj prepoznavnimi obrazi je mogoče videti Vojmirja Urlepa, Natašo Trček, Mateja Špeharja … Predsednika Marjana Šarca ni na spregled in bo prve rezultate spremljal v pisarni, šele okoli 19.30 ali celo kasneje pa bo podal izjavo.

Vzdušje je relativno napeto, podporniki in kandidati klepetajo.

"Moram reči, da bi bil zelo presenečen, če bi bila udeležba ob 19. uri presenetljivo visoka, glede na to, da je topel, prijeten, sončen konec tedna. Pripeljal sem se iz Primorske in videl sem, kakšne kolone se že nabirajo na avtocesti. Kar nekaj volivcev je verjetno upalo, da bodo še pravočasno uspelo priti na volišče," je navedel Urlep in dodal, da vseeno tudi med 17. in 19. uro pride na volišča še drugi večji val.

sedež stranke SD volitve 2018 | Avtor: Vanda Levstik Vanda Levstik

Nič kaj veselo v SD

Večina vidnejših kandidatov stranke SD je že v prostorih stranke. Kot zadnji je prišel predsednik Dejan Židan. Po njegovm prihodu so se umaknili v druge prostore. Vzdušje na sedežu ni nič kaj veselo, povsod je videti napete obraze.

Nsi | Avtor:

V NSi je vse pripravljeno za prve izjave po zaprtju volišč. Predsednik stranke Matej Tonin naj bi zbranim novinarjem dal izjavo ob 19. uri. 

Komentarjev 7