Slovenija
90 ogledov

Na kosilu s Titom

Titova kuharica, knjiga Anže Petkovšek
Titova kuharica. Od ramsteka z britansko kraljico in testenin po Sophii Loren do štrukljev in zavitka po Titu.

Po srbski, hrvaški in angleški izdaji je od zdaj tudi v slovenščini na voljo Titova kuharica, v kateri je med drugim najti približno 60 menijev s Titovih srečanj v Jugoslaviji in tujini ter prav toliko receptov za posamezne jedi.

Knjiga pred mesecem umrle Anje Drulović je nastala na podlagi uradne dokumentacije o slovesnih kosilih, ki jo je avtorici odstopil Branko Trbović, Titov nadzornik ustreznosti obrokov, po besedah urednice Nine Žitko pa poleg obedov razkriva, kaj se je dogajalo onkraj uradnih fotografij, ki smo jih videli v časopisih in na televiziji.

Štruklji za eminentneže

Titova kuharica je ob jedrnatem spremnem tekstu in črno-belih fotografijah, ki prikazujejo Tita v družbi gostov, zgodovinski užitek, z barvnimi fotografijami jedi in recepti pa gastronomska poslastica, ki vsebuje tudi vrsto znanih jedi.

“Tito je,” tako Žitkova, “oboževal vlivance, štruklje in jabolčni zavitek in s takimi jedmi je postregel tudi svojim gostom, ne glede na to, kako eminentni so bili.” In eminentnih imen res ni bilo malo, saj so ga gostili – on pa njih – predsedniki, kralji, zvezniki, diktatorji, umetniki in še kdo – od Fidela Castra, Johna F. Kennedyja in Winstona Churchilla do Elizabeth Taylor, Richarda Burtona in Sophie Loren.

Skrivnostni zlati časi

Ker se včasih ni na široko govorilo o podrobnostih v protokolu tako kot danes, ko je eno od prvih vprašanj prav to, kaj je bilo na meniju, Zdenka Simčič, vodja sektorja za protokol v Protokolu Republike Slovenije, meni, da bo knjiga zanimiva za širok krog ljudi. Poleg tega pa je bilo, kot dodaja, včasih priložnosti za slavnostna kosila več, saj so uradni obiski trajali tudi do pet dni; danes trajajo največ dva dni, in še ta sta največkrat delovna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.