Slovenija
1 ogledov

Mobilnik, ki se napolni zastonj

Mobilni telefoni vplivajo na delovanje možganov. (Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Mobilnik, ki nima akumulatorja, in ki ga ni treba "hraniti" s polnilcem? Ta vizija bo verjetno že v nekaj letih postala realnost.

Kdo pravi, da od žlobudranja ne more biti koristi? Že v nekaj letih bo en daljši telefonski pogovor zadoščal, da bo vaš mobilni telefon za več ur napolnjen s potrebno energijo. Takšna je vizija profesorja Tahirja Cagina s teksaške A&M univerze. Cagin s svojimi sodelavci že nekaj čas razvija mobilni telefon, ki bi se namesto z elektriko polnil - s človeškim govorom.

Ključ je v piezomaterialu
Na področje nanotehnologije specializirani profesor je namreč odkril material, ki energijo zvočnih valov, ki se oddajajo pri govorjenju, pretvarja v elektriko. Natančne specifikacije čudežnega materiala Cagin noče razkriti, je pa omenil, da gre za piezoelektričen material. Znano je, da so tovrstni materiali primerni za proizvajanje elektrike.

Če se na piezoelektrični element vrši pritisk, potem prične element proizvajati elektriko. Piezoelementi se množično uporabljajo pri akustičnih/elektro kitarah, violinah in drugih godalnih inštrumentih in sicer zato, da "odvzamejo" ton inštrumenta ter ga nato posredujejo ojačevalcu.

Ledino bodo orali nano stroji
Če bo Caginu veliki met uspel, bomo s pomočjo piezoelementov v bodoče napajali električne naprave. Raziskovalci bodo možnost novega napajanja najprej preizkusili na miniaturnih napravah, imenovanih nano strojih. Caginov projekt je zaenkrat namreč na takšni stopnji razvoja, da lahko piezoelementi svojo nalogo opravijo efektivno le, če so tanki približno 21 nanometrov (za primerjavo: človeški las ima premer 100.000 nanometrov). Če je element le za nekaj nanometrov tanjši ali debelejši, je efektivnost znatno nižja.

Ne glede na to je Cagin optimistično razpoložen v upanju, da bodo piezoelementi kmalu zmožni zadovoljevati takšne naprave, kot je mobilnik.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.