Slovenija
12 ogledov

Med vojake in študente

Brez mesta v ljubljanskih vrtcih je letos ostalo 715 otrok. FOTO: IFP Žurnal24 main
Vrtci. Na občini potrdili, v študentskih domovih skrivnostni, na ministrstvu za obrambo pa zanikali odpiranje vrtca.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so potrdili, da so se s Študentskimi domovi v Ljubljani (ŠDL) in z Vojašnico Franca Rozmana - Staneta že pogovarjali o možnosti odprtja vrtcev.

Novi vrtci. V oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje MOL so povedali, da pripravljajo tudi idejne rešitve za vrtce in prizidke na Galjevici, Brdu, Briljevi, v Novem polju, Podutiki, Šentvidu in Kašlju. Februarja se bo preselil tudi del OŠ Polje v OŠ Kašelj, nato pa bodo v OŠ Polje uredili do osem oddelkov vrtca za drugo starostno obdobje za 160 otrok.

 

Vrtec v vojašnici le zamisel
V vojašnici Franca Rozmana - Staneta so dali pobudo za organizacijo vrtca predvsem za otroke zaposlenih v vojski, proste kapacitete pa bi ponudili tudi drugim,” so potrdili v mestnem oddelku za predšolsko vzgojo in izobraževanje. Predvideni objekt bi bil dovolj velik za štiri oddelke vrtca s spremljevalnimi prostori, tudi ureditev je tehnično možna, so dodali na MOL, vendar bi morali stavbo prenoviti v skladu z normativi.

Bolj zadržani so bili na ministrstvu za obrambo. Tiskovni predstavnik generalštaba Slovenske vojske Simon Korez je povedal, da se je zamisel o vrtcu pojavila zgolj v razpravi o celostni oskrbi zaposlenih v vojski. Dodal je, da bi uvedba vrtca zahtevala razmislek, ali je to mogoče s stališča režima vojašnice, ali bi slovenska družba tak vrtec sprejela in ali bi ga uporabljali tudi zaposleni, ki se vozijo iz oddaljenih krajev. Dilemo o vojaškem okolju so omenili tudi na občini.

V domovih molčijo
Že pred časom pa smo neuradno izvedeli, da naj bi v enem od študentskih domov v Rožni dolini že izpraznili tri apartmaje in jih namenili ureditvi vrtca. A na upravi ŠDL so zelo redkobesedni. Povedali so le, da so v postopku priprav na dogovore z občino in ministrstvi. Na MOL so povedali, da bodo ŠDL uredili prostore, saj urejajo tudi razmerja med ministrstvoma za šolstvo (MŠ) in visoko šolstvo (MVŠ).

Na MVŠ so potrdili, da je direktorica ŠDL Ksenija Preželj o nameri za vrtec že obvestila ministra Gregorja Golobiča.

Brez pomislekov
Tudi na ministrstvu za šolstvo in šport (MŠŠ) so za obe pobudi že slišali. Dejali so, da oni le potrjujejo programe.

Nada Verbič, predsednica komisije za vrtce pri strokovnem svetu za splošno izobraževanje na MŠŠ, je dejala, da predstavniki MŠŠ pregledajo preurejene prostore za vrtce in presodijo o primernosti. Meni, da z vrtcem v vojašnici ne bi bilo nič narobe, če bi imel ločen vhod in igrišče, če bi bil varen, prostori pa urejeni posebej zanj.

Omenila je, da stoji Prešernov vrtec med dvema ambasadama, kar bi lahko bilo še bolj vprašljivo, zato ne vidi vzroka, da v vojašnici vrtca ne bi smelo biti.

Podobno meni tudi Božena Bratuž, predsednica Skupnosti vrtcev Slovenije. Povedala je, da so tudi sicer vrtci umeščeni v različna okolja. “Vrtec mora delovati, kot da je povsem namensko zgrajen,” je rekla Bratuževa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.