Slovenija
54 ogledov

Le nekaterim kradejo več

Po neuradnih podatkih PU Ljubljana so ljubljanski policisti v prvih desetih mese Žurnal24 main
Kraje v trgovinah. Ponekod jih je več, drugod manj. Manj je tudi vlomov.

V Sparovi trgovini je bralka nehote slišala prodajalko, da opaža vedno več kraj živil, ker ljudje nimajo dovolj denarja za nakupe. A v podjetju Spar Slovenija pravijo, da je število kraj v njihovih trgovinah primerljivo z lani.

“Vsi primeri, ki jih zajamemo v statistiko, spadajo v skupino obravnavanih primerov. Kraje, ki ni obravnavana, ne moremo upoštevati, ker se zanjo ne ve in se izkaže le v sklopu inventurnih razlik,” je povedala Silvestra Pugelj, vodja interne revizije v podjetju Spar Slovenija. Tudi v Merkurju pravijo, da letošnje število kraj in poskusov kraj ne odstopa od prejšnjih let in da zato dodatnih varnostnih ukrepov niso uvedli – enako tudi v Sparu. Števila kraj ni izdal nihče.

Ponekod je kraj več

Kriminal upada
PU Ljubljana. Skupno število vlomov od leta 2006 do letos upada, čeprav letošnji podatki še niso dokončni. Že lani jih je bilo za okoli tisoč manj kot leto prej. Leta 2006 jih je bilo 5.821, lani 4.719. Manj je tudi drznih tatvin – leta 2006 198, lani 155, prvih deset mesecev letos 118.

Niti Mercator, čeprav so v njihovih trgovinah opazili nekaj več tatvin in poskusov tatvin. Pravijo le, da jih je malo. “Tudi število obravnavanih primerov se je nekoliko povečalo, zato smo v nekaterih trgovinah poostrili varnost in uvedli dodatno fizično varovanje,” so sporočili iz Mercatorja. Opažajo dve vrsti kraj – take, ki jih zaznajo šele po dejanju, ko je na primer izdelek vzet iz embalaže, in take, ko storilce odkrijejo varnostniki in jih ustavijo.

Znatno pa se je povečalo število kraj v Sportininih trgovinah, kot so povedali. “Tatovi postajajo vse bolj pretkani in celo agresivni,” pravi Klavdija Pavlovski. Zato imajo v nekaterih bolj izpostavljenih trgovinah redno fizično varovanje, na manj izpostavljenih pa v težavnih terminih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.