Slovenija
34 ogledov

Kupili za podiranje

Stroški za rušenje podrtije ob Celovški cesti so bili več kot pol milijona evrov Žurnal24 main
Celovška 41. Podrtijo so kupili za 464 tisoč evrov.

Preden je lahko mestna občina porušila staro, podirajočo se hišo ob Celovški cesti, jo je morala odkupiti. Zanjo je drugim trem solastnikom plačala kar 464 tisoč evrov. Skupaj s stroški za rušenje je ta projekt mesto stal več kot pol milijona evrov.

Ni bila dediščina
Hiša. Podrta hiša ni bila evidentirana in zavarovana kot objekt kulturne dediščine, je pa stala na varovanem območju Mestne četrti Spodnja Šiška. Nadomestna gradnja je zato mogoča le v primerljivih merah.

Hišo so delavci že podrli, kaj bo mesto naredilo z zemljiščem, pa niso povedali. Niti ne vedo, kaj bodo lahko, saj bo to določeno šele v novem prostorskem načrtu.

Letos z dovoljenjem
Samo rušenje je stalo dobrih 57 tisoč evrov, izvedli pa so ga delavci podjetja Hipox, je povedala Urška Nardoni z oddelka za ravnanje z nepremičninami Mestne občine Ljubljana (MOL). Pred rušenjem je morala MOL pridobiti gradbeno dovoljenje, nanj pa so čakali pol leta.

Lani želeli z inšpektorjem
Na MOL so sicer kot solastniki želeli na podlagi odločbe gradbene inšpekcije hišo porušiti že lani poleti. A je niso dobili. Gradbeni inšpektor republiškega inšpektorata za okolje in prostor je presodil, da stavba, ki je bila ograjena z ograjo in zato nedostopna, ne ogroža varnosti ljudi in okolice, ter ni odredil rušenja.

 

Zato so na MOL, kot je lani povedala Jasna Plazl, direktorica službe za pravne zadeve na MOL, določili deleže stare hiše. Nato je potekala še cenitev deležev in odkup.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.