Slovenija
10171 ogledov

Šarec o načrtih glede izbruha koronavirusa v Sloveniji

Marjan Šarec Profimedia
Po tem, ko o povečanem številu okužb in prvih dveh smrtnih primerih poročajo iz sosednje Italije, se je prvak SDS-a Janez Janša oglasil na Twitterju. Javil se je tudi premier Marjan Šarec.

Predsednik SDS Janez Janša od vlade, ki opravlja tekoče posle, v zvezi s širjenjem koronavirusa pričakuje takojšen sklic Sveta za nacionalno varnost. Kot je zapisal na Twitterju, prav tako pričakuje ustanovitev nacionalnega kriznega štaba, vključitev vseh, ki v njem lahko pomagajo, ter učinkovit nadzor na kritičnih vstopnih točkah v Slovenijo.

Koronavirus Zdravje Nujna seja glede pripravljenosti Slovenije na koronavirus

Janša je na Twitterju še navedel, da pričakuje sprotno seznanjanje javnosti o koronavirusu.

Proti večeru je dogajanje na Twitterju komentiral tudi premier Matjan Šarec, ki opravlja tekoče posle. Kot je zagotovil, se pristojni glede koronavirusa in pripravljenosti nanj dnevno usklajujejo. "Obstajajo tudi načrti v primeru širšega obsega bolezni," je zatrdil in poudaril, da je treba razmere jemati resno, vendar brez politizacije in ustvarjanja panike.

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Koronavirus na križarki Koronavirus Zdravje Dva Slovenca okužena s koronavirusom, dva v karanteni na domu

V Sloveniji doslej še ni bil potrjen noben primer okužbe s koronavirusom. Sta se pa z virusom okužila dva Slovenca z ladje za križarjenje Diamond Princess, ki ostajata v bolnišnici na Japonskem, nista pa tudi zbolela za Covid-19.

Koronavirus PRVI ZNAKI Svet Izpoved obolelega s koronavirusom: "Kar naenkrat me je čudno oblilo"

Zaradi koronavirusa so v italijanski deželi Furlaniji-Julijski krajini, ki meji na Slovenijo, popoldne razglasili izredne razmere. Ukrep bo veljal do 31. julija, je medijem pojasnil podpredsednik dežele Riccardo Riccardi. Tako so se odločili zaradi bližine Veneta, da bi lahko pravočasno sprejeli vse preventivne ukrepe, poroča televizija Telefriuli.

Za to so se odločili, potem ko so v deželi Veneto potrdili 12 okužb, v Lombardiji pa 39. Z območja so tudi poročali o prvih dveh smrtnih primerih zaradi covid-19 med Evropejci. Umrla sta 78-letni Italijan v Padovi in 70-letna Italijanka v kraju Codogno, za katero sicer še ni povsem jasno, ali je bil vzrok smrti virus ali katera druga bolezen.

Dva potnika z ladje sta se v Slovenijo vrnila v četrtek, preostala dva pa danes. Okužbe niso potrdili pri nobenem od njih, ostajajo pa preventivno v 14-dnevni samoizolaciji na domu ter pod vsakodnevnim nadzorom zdravstvenih oblasti.

Komentarjev 15
  • Fulmmer 20:19 23.februar 2020.

    Kitajsko novo leto se je končalo pred 14 dnevi, kitajčki se vračajo na delo v EU in prinašajo darila s sabo, se pravi se mora vsak čas začet na polno....

  • brencl47 08:34 23.februar 2020.

    Kakšna pa bo reakcija na vest o dveh korejskih romarjih, ki sta se v teh dneh potikala po Izraelu in Palestini. Če je verjeti novicam, sta bila pozitivna na virus. Ali so slovenski verniki v tem času tudi tam???

  • Tupamaros 07:57 23.februar 2020.

    Šarec je kot karikatura je prišel v politiko in kot karikatura bo tudi odšel.