Slovenija
25 ogledov

Kordež: prevzem Merkurja bom izpeljal

Kordež naj bi prek Taluma dobil denar za propadli menedžerski prevzem Merkurja, Žurnal24 main
Predsednik uprave Merkurja Bine Kordež je napovedal, da bo prevzem Merkurja potekal po načrtih kljub sprejeti noveli zakona o prevzemih.

Po Kordeževih besedah je prevzem "popolnoma v skladu z zakonodajo in standardi, ki veljajo povsod v svetu," in ni razlogov, zakaj prevzema ne bi smeli realizirati. Kordež je še opozoril, da obstaja nevarnost, da bodo lahko slovenska podjetja kupovali le privilegirani tujci.

Spomnimo, da je vlada v sredo sprejela predlog novele zakona o prevzemih, ki v postopku dajanja prevzemne ponudbe prepoveduje zastavo vrednostnih papirjev ciljne družbe za pridobitev bančne garancije. Državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Tomaž Jeršič je pojasnil, da želi vlada z novelo preprečiti prevzeme, ki vodijo v izčrpavanje ciljnih družb in slabšajo njihovo konkurenčnost. Z enakim ciljem je vlada dopolnila tudi zakon o bančništvu, po katerem za zavarovanje kredita ne bo več mogoče uporabljati delnic ciljne družbe.

Medtem ko Jeršič v sredo na novinarski konferenci po seji vlade spremembe zakonov ni povezoval s posameznim prevzemom, v zadnjem času v javnosti odmeva prav menedžerski prevzem Merkurja, za katerega bo prevzemnik najel kredite. Prevzemna ponudba se nanaša na 282.152 Merkurjevih delnic, medtem ko imajo prevzemniki preostalih 1.030.433 delnic oziroma 78,50-odstotni lastniški delež že v lasti. Prevzemno ponudbo je 2. novembra objavil konzorcij petih lastnikov Merkurja – družbe Merfin (ta ima največji delež Merkurja), Banke Koper, Save in Interfin Naložb iz Slovenije ter Euro-Veneta iz Zagreba –, za delnico pa ponudil 405 evrov. Ponudba se izteče v soboto ob 12. uri. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.