Slovenija > Komentarji in kolumne
15980 ogledov

Hvala bogu za omikron

Omikron cepljenje testiranje Profimedia
Omikron kot luč na koncu koronske karantene, preobsedene s testiranjem. Za paničarje pa juhica.

Medtem ko je precej zganjanja panike zaradi izredno kužnega omikrona, se med spletnimi odzivi najdejo izrazi kot "hvala bogu za omikron" v pričakovanju, da je to zadnja stopnja korone, labodji spev virusa, ki nam že dve leti povzroča nočne more in sive lase. In čisto možno je, da imajo prav!

Matjaž Gams | Avtor: IJS IJS
Eden najboljših slovenskih znanstvenikov dr. Roman Jerala z 10 objavami v revijah Nature pravi, da je omikron tako kužen, da se bo vsak Slovenec srečal z njim. Ta hip še nimamo dovolj podatkov, a zadnje dneve imamo po svetu trikrat toliko okužb kot največ dnevno v zadnjih dveh letih in manj smrti kot ob prejšnjih valovih. Torej je precej znakov, da se nam končno nasmiha zmaga nad korono.

Avstralci stresli bes nad Noletom

Če pogledamo učinkovitost ukrepov proti kovidu, vidimo, da je bila res uspešna Kitajska s svojimi drakonskimi ukrepi, nesprejemljivimi v večini držav. A tudi vrsta drugih držav kot Tajvan, Japonska ali Nova Zelandija ter večina otoških in tropskih afriških držav jo je odnesla zelo dobro. Ko pa je prišel omikron, je padla izredno trda obramba Avstralije, ki prejšnjih valov praktično ni čutila, saj imajo 10.000-krat več okužb te dni kot kadarkoli prej. Kdo ve, morda so Avstralci stresli svoj bes nad nekoliko balkanskim Djokovićem zaradi nemoči pri obvladovanju omikrona, potem ko je sprejel zagotovilo pokrajine, da izpolnjuje pogoje, a ga je nato državna politika izgnala? To se zdi bolj verjetno kot preprečevanje, da bi Nole osvojil več grand slamov kot njegova dva GOAT sodobnika, čeprav je po mnogih merilih že sedaj eden najboljših športnikov na svetu vseh časov. O gostoljubnosti in spoštovanju fenomenalnih dosežkov najboljših športnikov, kulturnikov ali znanstvenikov pa imamo očitno zelo deljena mnenja.

Novak Đoković | Avtor: Epa Epa

Ta hip ni jasno, kako jo bodo odnesle Kitajska ob olimpijskih igrah, Japonska (gre že hitro gor) in druge države, ki jim je uspelo premagati kovid. Ve pa se, kaj se bo zgodilo z Evropo: vsi se bodo srečali z omikronom, ni kaj, ne glede na ukrepe. Dobra plat zgodbe pa je, da se situacija v Angliji že umirja: po hitri eksplozivni rasti sledi hiter padec. Še ena potrditev rastočega upanja.

Zanimiva razmišljanja predstavlja dr. Marc Siegel: da smo obstali preobsedeni s testi in izolacijo, saj je omikron tako kužen, da so običajni ukrepi izgubili smisel. Nesporno pa je, kot pravi, da znanost, stroka, medicina še vedno veljajo, kot so veljali vedno – nikoli znanja in rešitve niso 100-odstotni, nikoli ni možno pozdraviti vsake bolezni, a so še vedno daleč najboljši mehanizem za varovanje zdravja in življenja ljudi, neprimerno boljši kot šlogarice ali zanikovalci znanosti.

Ali vi morda veste, kakšna bo nova verzija kovida?

So primeri trikrat cepljenih, ki so zboleli za omikronom in nekateri celo umrli, dokaz, da cepiva ne pomagajo? Cepiva so uspešna, ko se virus počasi spreminja, a kovid se po prvi fazi relativne stabilnosti hitro spreminja in se bo še naprej. Po omikronu bo verjetno prišla kakšna nova verzija, saj evolucija virusov postavlja za zmagovalce tiste viruse, ki so bolj kužni in hkrati niso preveč škodljivi za gostitelja – človeka. Zato je naravna pot smrtonosnih virusov, da čez nekaj časa postanejo bolj podobni prehladu in da pogosto izumrejo. Še bolje, študij mnogih infekcij pred omikronom kaže veliko podobnost s prehodom iz smrtonosne v blago obliko in izginotje. Tako je bilo pri španski gripi. Druga dobra novica je, da ste po prebolelem omikronu dokaj varni pred vsemi dosedanjimi variantami.

"Ko smo decembra naredili študijo uspešnosti ukrepov, se je pokazalo, da so nekateri praktično neučinkoviti, recimo sledenje stikom."

So bile karantene in drugi ukrepi uspešni? Vsi ukrepi so tempirani na osnovi znanja tistega časa proti tisti verziji virusa. Večina ukrepov proti kovidu je temeljila na tem, da je kovid smrtonosen, da ga je treba omejiti, da je cepivo uspešno. Nihče si ni upal napovedati, kakšna in kdaj bo nova verzija, niti takrat, niti zdaj. Morda vi veste, kakšna bo nova verzija korona virusa?

Ali je bilo torej cepljenje brez veze? Daleč od tega, to je pač najboljša obramba proti kovidu, pravi dr. Siegel, kar jo imamo, a žal nas je kovid z omikronom spet vsaj malce prelisičil in cepiva niso več zelo dobra zaščita, pomagajo samo delno. Nekaj drugega je pomembno: vsaka imunost, še tako skromna, je lahko odločilna bilka med življenjem in smrtjo, med prebolevanjem doma in odhodom v bolnišnico.

Ko pa smo decembra naredili študijo uspešnosti ukrepov (Življenje in tehnika, Kateri ukrepi proti covidu-19 so res učinkoviti 12/14), se je pokazalo, da so nekateri praktično neučinkoviti, recimo sledenje stikom. Kako je mogoče, da je ukrep, ki je učinkovit proti praktično vsem nalezljivim boleznim, proti kovidu neučinkovit? Zato, ker je kovid prvi virus, ki se lahko prenaša preko na videz in testirano negativnih zdravih posameznikov.  Zato tudi kovid najbrž zlepa ne bo izumrl. Preostane nam predvsem upanje, da bo šel po sledi manj smrtonosnih variant in bo postal nekaj znosnega, podobnega gripi.

Ali je torej omikron luč na koncu predora koronskega trpljenja? Trenutna ocena bi bila, da je to vsaj 50-odstotno verjetno. Žal pa je preostalih 50 odstotkov še vedno podobno ljubljanski megli in nekaj odstotkov je celo možnosti, da na drugem koncu tunela prihaja nasproti vlak.

Vseeno pa je omikron utemeljen razlog za veselje, za upanje, da bomo kmalu skoraj »normalno« živeli. Prihodnje dni in tedne lahko pričakujemo z mešanico velikega veselja in kančka strahu, paničarjem pa priporočamo govejo juhico.


Profesor doktor Matjaž Gams je vodja Odseka za inteligentne sisteme na Inštitutu Jožef Stefan. Ukvarja se predvsem z umetno inteligenco in kognitivnimi znanostmi, je državni svetnik, član številnih domačih in tujih društev ter programskih odborov. Avtor izraža svoje mnenje.

Komentarjev 12
  • Naklonsky 12:37 18.januar 2022.

    Gams gleda optimistično in pozitivno. Dejstvo pa je, da virus pri velikemu številu okužb ima več možnosti, da prej mutira. Mutira pa naključno, v lažji, težki obliki in kužnosti.

  • si_rob 07:54 18.januar 2022.

    Kar so nam skuhali, bomo pač pojedli, ker smo prisiljeni. Upam samo, da se ne bo nadaljevalo s čim hujšim, ker je tudi to napovedano.

  • Avatar Helliasta
    Helliasta 00:05 18.januar 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m