Slovenija
30463 ogledov

Ker je zanosila v napačnem trenutku, ne bo napredovala

Nosečnica ima počasnejše reflekse, zato je včasih bolje, da avtomobila ne vozi s
1/3
Žurnal24 main
Nosečnost v napačnem trenutku lahko javni uslužbenki odnese napredovanje.

Javni uslužbenci glede na uspešnost dela lahko napredujejo v višji plačni razred. Uspešnost se ugotovi z njihovo letno oceno, ali izpolnjuje pogoje pa se preveri po treh letih.

A pri naši bralki je zaradi porodniškega dopusta napredovanje padlo v vodo. Ker je bila zaradi poroda v začetku leta odsotna praktično celo leto namreč ni dobila letne ocene.

"Razumem, da me ne morejo oceniti, če me ni bilo v službi, ampak na drugi strani ni pošteno, da bi imela mamica, ki bi bila na porodniški od julija do julija, oceni za obe leti, pa bi bila prav tako odsotna 12 mesecev," pravi naša bralka. Jezi jo tudi, da je morala letni dopust koristiti pred nastopom porodniške, saj ji ga delodajalec prej ni odobril, zdaj pa ji ne da ocene, ker je bila odsotna.

Ocena da ali ne, je odločitev šefa

Uredba določa, da se mora oceniti vse, ki so delo v prejšnjem koledarskem letu opravljali vsaj šest mesecev, ocenijo pa "se tudi tisti javni uslužbenci, ki so zaradi napotitve s strani delodajalca odsotni več kot šest mesecev in, ki so odsotni več kot šest mesecev zaradi poškodbe pri delu, poklicne bolezni in starševskega varstva (porodniški dopust)".

Te javne uslužbence je treba oceniti, čeprav so bili odsotni več kot pol leta, ni pa jasno, koliko dni ali tednov morajo biti prisotni, da jih predstojnik lahko oceni.

"V primerih določitve ocene zaposlenim, ki so v obdobju enega leta prisotni na delu zgolj nekaj dni ali nekaj tednov, je stališče Ministrstva za javno upravo, da mora odgovorna oseba oz. nadrejeni javnega uslužbenca, ki ga določi odgovorna oseba, samostojno presoditi, ali glede na opravljene delovne naloge, javnemu uslužbencu sploh lahko določi oceno ali ne," odločitev na ministrstvu prepuščajo predstojnikom.

Da delavec mora biti prisoten, da bi lahko dobil oceno, je že pred časom presodilo delovno sodišče. Kriteriji za oceno so namreč rezultati dela, samostojnost, ustvarjalnost in natančnost pri opravljanju dela, zanesljivost pri opravljanju dela, kvaliteta sodelovanja in organizacijo dela ter druge sposobnosti v zvezi z opravljanjem dela, če nekdo delovnih nalog sploh ni opravljal, pa je oceno za določeno obdobje nemogoče opraviti. Če bi se šef tako odločil, pa lahko bila dovolj že enodnevna prisotnost.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 28
  • Kocka 17:21 25.avgust 2018.

    Drzavna uprava ni nic drugega kot valilnica nesposobnega kadra, nihce ni odgovoren za nobeno zadevo, vsi so priklopljeni na drzavne jasli tako da, ce kaj naredijo ali ne, prejmejo placilo, zato me ne cudi, da porodnica ramislja kako se ji ...prikaži več godi krivica, ker je sef v casu odsotnosti ni ocenil, po moznosti z odlicno oceno, ker je itak presezek odlicno ocenjenih javnih usluzbencev ... Ni kaj, taksen sistem ocitno politiki ustreza, sicer bi ga lahko vlada spremenila.

  • Avatar Lisafeski
    Lisafeski 01:39 23.avgust 2018.

    Dobrodošli na najboljši seks Dating site ==> Sexydrom.com

  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 19:00 22.avgust 2018.

    Lepo, da imajo vsaj tam, uzakonjene napredovanja, ker če pogledam svojih 15 let razen novih in novih specializacij skozi izobraževanja in izpite, je bilo edino napredovanje v povečanju količine, zahtevnosti in odgovornosti pri delu. K sreči je vsaj edino napredovanje ...prikaži več pri plači in to tisto, ki je povezano z delovno dobo in je urejeno z zakonom. LoL