Slovenija
12774 ogledov

Kdo bo zamenjal Jadranko Rebernik

generalni direktor RTV, Igor Kadunc Anže Petkovšek Pogovor z generalnim direktorjem RTV Igorjem Kaduncem.
Generalni direktor RTVS že ve, za koliko bi zvišal prispevek. Med vročimi temami, o katerih je spregovoril, so tudi menjava v vrhu informativnega programa ter odškodnina Pirc Musarjevi in Publikumu.

Pogovori o tem, kdo naj bi postal novi urednik informativnega programa na TV Slovenija, menda že potekajo. "Še vedno je možnost, da se zadeva konča na sodišču," glede postopka razrešitve urednice informativnega programa Jadranke Rebernik pravi generalni direktor Igor Kadunc.

Jadranka Rebernik RTV Slovenija Slovenija Vodstvo RTVS začelo postopek razrešitve urednice Rebernikove

Ne gre za Thompsona

Kot je potrdil Kadunc, je postopek začel na predlog programske direktorice Ljerke Bizilj, o konkretnih razlogih, ki jih je v svojem predlogu navedla Biziljeva pa danes ni hotel govoriti, saj je "postopek še v teku". Je pa povedal, da se predlog Biziljeve ne nanaša na "problematiko spoštovanja poklicnih pravil," torej ne gre za primer Thompson, zaradi katerega je odstopil tedanji urednik tednika Igor Pirkovič. Razrešitvi Rebernikove je takrat nasprotovala Biziljeva. Ključna razloga za rezrešitev Rebernikove naj bi bila objava javnomnenjske raziskave o rezultatu predsedniških volitv v prvem krogu, ki je bistveno zgrešila in dogodek v zvezi z voditeljico odmevov Tanjo Gobec.

Rebernikova na zagovoru

Rebernikova je sicer včeraj v zagovoru odgovarjala na obtožbe. Kadunc čaka še na mnenje uredništva, glede katerega sicer pravi, da ni prepričan ali je v postopku potrebno. Kot je povedal na današnji novinarski konferenci, naj bi bila končna odločitev znana v dveh do treh tednih.

Pogovori z novimi kandidati že v teku

Ker je postopek še v teku, Kadunc ni želel govoriti o možnih kandidatih, ki bi lahko zamenjali Rebernikovo. Neuradno pa naj bi  pogovori potekali s Tanjo Starič, ki je že bila urednica informativnega programa na Televiziji Slovenija, trenutno pa dela na Radiu Slovenija, voditeljema in novinarjema Manico Janežič Ambrožič ter Dejanom Ladiko ter Vanjo Vardjanom, urednikom Tednika.

Odškodnina Pirc Musarjevi in Publikumu

Glede druge trenutno najbolj vroče teme, izplačila 70 tisoč evrov vredne odškodnine Nataši Pirc Musar, generalni direktor pravi, da je bila poravnava sklenjena v dobro RTV Slovenija ter plačnikov RTV prispevka. Izpostavil je tudi glavnega krivca."Presoja programskega sveta je bila tedaj napačna, saj je Nataša Pirc Musar dobila sodbo in nastale so okoliščine, ki so vodile v odškodninsko tožbo. Po dogovarjanju smo ocenili, da je poravnava primerna rešitev. Ocenjujem, da je dogovor v korist RTV Slovenija." 

Poleg odškodnine Pirc Musarjevi mora RTV Slovenija plačati 1,4 milijona evrov odškodnine oglaševalskemu podjetju Publikum zaradi izgubljene tožbe, do katere je prišlo zaradi različnega tolmačenja sodelovanja pri prenosih svetovnega prvenstva v nogometu. Pogodba je bila sklenjena leta 2010, ko je RTV Slovenija vodil Anton Guzej. "Ker je znesek tako velik, bom naročil pravnikom, da preučijo možnost uveljavljanja odškodniske zahteve do tedanjega generalnega direktorja," pravi Kadunc. 

Višje plače in nove zaposlitve

Zaradi te tožbe bo RTV Slovenija leto končala v minusu, ki naj bi znašal okoli 600 tisoč evrov. Prihodnje leto naj bi RTVS končala z izgubo kar 2,4 milijona evrov. Prenosi iz zimskih olimpijskih iger in svetovnega nogometnega prvenstva bodo stali okoli 3,2 milijona evrov..

Temu je treba prišteti tudi povečanje mase za plače, ki so se povišale zaradi vladne sprostitve zamrznitve napredovanj v javnem sektorju, prav tako se povečuje število redno zaposlenih, ki so tudi po 10 let delali na pogodbe. Ocenil je, da bodo imeli zaradi tega za skoraj tri milijone evrov nižje stroške za zunanje sodelavce, vendar iz tega naslova tudi toliko več stroškov pri plačah: "Glede na letošnjo oceno bodo plače skupaj višje za 4,6 milijona evrov."

Podražitev RTV prispevka

Kljub temu pa izgube po Kadunčevih besedah ne bo pokrivala vlada, kot se je to zgodilo v zdravstvenem sektorju, se bo pa, kot pravi Kadunc, v prihodnje treba še pogovarjati o povišanju RTV-prispevka. Kadunc meni, da bi bilo dovolj, če se prispevek poviša za 50 centov, saj bi to prineslo tri dodatne milijone evrov. Predloga vladi, zaradi prihajajočih volitev, sicer ni dal. "Ne moreš se malo spoznati na ekonomijo, na vodenje, pa še na film. Takšni so ze RTV Slovenija Slovenija Novi direktor RTV Slovenija Igor Kadunc bi zvišal RTV-prispevek

 

Komentarjev 25
  • Timotejka 16:29 10.november 2017.

    Gre za Možino.

  • pikijakob 13:48 10.november 2017.

    Tukaj jokate zarad pol evra, ko so pa zavarovalnice dvignile premijo za dodatno zavarovanje se ni pa nihče bunil, ko je poptv začel zaračunavat naročnino za svoje gluposti, ste pa tud požrli. Odrečte se tvju in odjavite naročnino od rtvja ...prikaži veča in odjavite kablsko pa boste prišparal 500€ letno minimalno.

  • Slovenec1956 00:15 10.november 2017.

    No tole bi pa morala biti ena smernica za nas ,ki bi jo morali uporabiti in od političnih strank zahtevati ukinitev te naročnine ter ureditev po modelu kdor gleda naj plača.Nato preprosto z tisto stranko določiti pravila igre in JO ...prikaži več MNOŽIČNO PODPRETI.Seveda lepe sanje a ne.