Slovenija
23 ogledov

Kaznovanje brez izjem

Od decembra lahko v Ljubljani za napačno parkiranje plačate tudi do 200 evrov ka Žurnal24 main
Nove globe. Veljajo tudi tam, kjer legalnih možnosti za parkiranje pravzaprav ni.

Tudi v strnjenih stanovanjskih soseskah, kot so terasasti bloki v Kosezah ali BS3, bodo mestni redarji zaračunavali globe za nepravilno parkiranje kot do zdaj.

5,2 milijona evrov naj bi se prihodnje leto steklo v mestno blagajno zaradi glob in kazni.

Od tega tedna naprej so globe za nepravilno parkiranje namreč veliko višje – namesto 50 evrov bo za napačno parkiran avtomobil treba odšteti 200 evrov. "Ne glede na to, da ni parkirnih mest, nima nihče pravice parkirati na pločniku, kolesarski stezi ali zelenici," je poudaril župan Zoran Janković. Dodal je, da mora vsakdo poskrbeti za svoj avto in ne more parkirati, kjer želi, redarji pa bodo opravljali svoje delo.

Še več enosmernih ulic
Napovedal je, da bodo na Mestni občini Ljubljana nadaljevali z uvajanjem enosmernih ulic, ob katerih bodo parkirišča, da bi s tem rešili del parkirne problematike povsod, kjer bo to dovolila stroka. Po Prulah, Mirju in Kodeljevem jih bodo zdaj uredili še za Bežigradom od Drenikove ulice proti obvoznici, na Slovenčevi in Čerinovi ulici.

Žetone za prevoz z avtobusi Ljubljanskega potniškega prometa bo mogoče od 15. januarja do 15. februarja zamenjati za enako število voženj, naloženih na urbano. Sicer so žetoni v veljavi samo še do jutri. Z gotovino pa bo mogoče plačevati vožnje na mestnih avtobusih še do 30. junija 2010.

Na teh enosmernih ulicah s parkirišči ob cestišču bodo v letu 2010 postavili parkomate za plačevanje parkirnine, stanovalci pa bodo za sto evrov na leto lahko pridobili parkirno dovolilnico.

Garažna hiša ob Celovški
Župan je povedal tudi, da je podjetje A1 že pridobilo gradbeno dovoljenje za gradnjo prve garažne hiše v strnjeni soseski, parkirna mesta pa bodo ponudili v odkup okoliškim stanovalcem.

Graditi naj bi začeli že v prihajajočem letu in jo zgradili v enem letu. Garažna hiša bo stala med Kavadarsko cesto, ulico Ob žici in obvoznico, v njej pa bo 360 parkirnih prostorov in 20 ob njej. Eno parkirišče v hiši bo po županovih besedah stalo deset tisoč, na strehi 7.500, zunanje pa štiri tisoč evrov. Napovedal je še, da bo občina za okoliške stanovalce uredila tudi ugodne kredite z dolgoročnim odplačevanjem.

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.