Slovenija
6003 ogledov

Kacin za zmedo s prijavami na cepljenje okrivil informacijsko pooblaščenko

Jelko Kacin Saša Despot
Prijav, ki so bile opravljene preko e-uprave, naj zaradi zahtev informacijske pooblaščenke ne bi smeli posredovati cepilnim centrom.

Težave v zdravstvu so se kopičile desetletja, zato nimamo enotnega informacijskega sistema, s katerim bi lahko cepljenje potekalo transparentno in tekoče, je za TV Slovenija pojasnil koordinator za cepljenje Jelko Kacin. Kot je dodal, bolnišnice delajo vsaka posebej, enotnega sistema ni. V manjših občinah se znajo po njegovem opažanju bolje organizirati, na cepljenje ljudi kličejo in jih vabijo na druge načine.

"Imamo pa težavo, da so se ljudje decembra prijavljali na e-upravi, teh podatkov pa še vedno ni dovoljeno posredovati zdravstvenim domovom. Informacijska pooblaščenka je z začasno prepovedjo ustavila in onemogočila prenos podatkov, dokler je tako, je težko narediti čudeže," je dejal.

Želijo si, da bi se cepljenje nadziralo, zato je zdravstveni inšpektorat začel sistematično slediti dogajanju na cepilnih mestih. Naslednji teden pričakujejo celovito poročilo inšpektorata. Kot je povedal Kacin, so si "marsikje razlagali stvari po svoje", a "naš cilj ni kaznovanje, ampak aktiviranje sistema, ki bo deloval brez preskakovanja vrst". To je po njegovem mnenju predvsem stvar etike in morale, spomnil je tudi, da je treba prebrati navodila, ki so jih zdravniki prejeli. Pfizerjevo cepivo je resda treba porabiti takoj, cepivo proizvajalca AstraZeneca pa lahko počaka tudi mesec dni, zato "ni treba klicati preko vrste, da bi reševali problem".

Obljubil je, da bodo zamude s cepljenjem skušali uloviti v mesecu juliju. V Slovenijo prihaja tudi cepivo proizvajalca Johnson & Johnson, najprej bomo prejeli 250 tisoč odmerkov v tem četrtletju do konca junija, poleti pa vsaj še toliko, če ne še več, je povedal Kacin.

Cepilna strategija po Kacinovih besedah še vedno poteka po starosti, a ker sta pri zdajšnjih cepivih potrebni dve dozi, je treba velik del pošiljke rezervirati za drugi odmerek. Pfizer bo po njegovih besedah začel dostavljati večje pošiljke cepiva, okrog 42 tisoč odmerkov na teden, v juniju pa kar 75 tisoč odmerkov na teden.

O tem, kako velika napaka je bila, da smo se odrekli dodatnim odmerkom cepiva Pfizer, je Kacin dejal, da je predsednik vlade Janez Janša po tem takoj zahteval dodatno prijavo. Decembra naj bi podpisali prvo pogodbo za 924 tisoč odmerkov, v nadaljevanju pa še za 912 tisoč odmerkov. Iz druge pogodbe v Slovenijo 342 odmerkov cepiva pride že v tem kvartalu, enako število odmerkov pa še v naslednjem kvartalu. Prejšnji teden pa so po Kacinovih besedah zagotovili še 46.812 odmerkov na podlagi jesenske dobave, ki bodo tako v Slovenijo prispeli predčasno. Vse pogodbe naj bi podpisovalo in naročalo ministrstvo za zdravje, je še zatrdil Kacin.

cepljenje cepilno mesto Ljubljana Zdravje To so zadnja dognanja o imunosti in prenašanju virusa po cepljenju

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • sandi76 09:18 12.april 2021.

    Kjerkoli v Sloveniji lahko s svojo zdravstveno kartico urejaš kar hočeš, od nabave zdravil, do obiska zdravnika. Kaj torej pomenijo nebuloze o neenotnem zdravstvenem sistemu ?

  • LetherHossen 07:40 12.april 2021.

    Ga razumem, Kaco ni nor, da bi rekel, da je kriv JJ ...

  • Avatar Leon
    Leon 07:17 12.april 2021.

    Upam,da bo informacijska pooblaščenka vložila kazensko prijavo zoper Kacota .