V okviru rahljanja ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa so po več tednih znova dovoljene nekatere dejavnosti, med drugim strežba na terasah in vrtovih gostinskih lokalov.
"Jože požen, mi smo pripravljen," je svojim gostom zjutraj preko Facebooka, z masko na obrazu sporočil lastnik lokala v središču Slovenske Bistrice. "Gostov je že kar veliko, moram reči, da precej več, kot sem pričakoval. Vidi se, da so komaj čakali druženja, tistega jutranjega rituala," nam je povedal lastnik Tomi Poplatnik.
"Tudi sam sem komaj čakal, da se začne. Miz je nekoliko manj, saj je treba upoštevati ukrepe," dodaja, čeprav ga skrbi, kako bo v primeru dežja, saj nima pokrite terase. "Ja, v lepem vremenu bo šlo, bojimo se, kako bo v primeru dežja in seveda zvečer, ko je mrzlo. Takrat bo seveda gostov bistveno manj, tako da v tem mesecu pričakujem za polovico manj zaslužka, upam, da se bo izšlo za pozitivno ničlo. Bomo videli, težko je reči," je še povedal Tomi in dodal, da se njegovi gostje zaenkrat držijo ukrepov.
V njegovem mestu bi po njegovem lahko lokale odprla več kot polovica tamkajšnjih gostincev, drugi so se namreč odločili, da zanje ni računice.
Veliko jih ne more delati niti za pozitivno ničlo
Država je namreč ukrepe sprostila tako, da jih veliko ne more delati niti s pozitivno ničlo. "Sliši se v redu začeli bomo delat, vendar ni tako enostavno," pravi lastnik majhnega, vaškega lokala, ki zaenkrat ostaja zaprt. "Vremenski pogoji v maju, temperature in nevihte mi to onemogočajo. Kaj bom potem sam sedel na terasi in čakal na goste? Raje sem na čakanju z neko minimalno varnostjo, ki nam jo je dodelila država," dodaja Robert Plazar, lastnik majhnega lokala v Zlatoličju pri Mariboru.
Po njegovem bi se jih država z ukrepom rada čimprej rešila iz sanacijskega paketa. "Seveda nekateri niso bili deležni pomoči, na primer tisti, ki so dolgovali dacarjem, ti gostinci so lokale odprli, saj nimajo kaj izgubiti. Po tem so še tisti v mestu, z velikimi terasami, kjer imajo več možnosti, da bodo ljudje prišli na kavo. Vendar do prve plohe, kaj pa po tem," se sprašuje Robert.
Ne vem, če si po dveh mesecih želiš na kavo z ženo
"Dežnike in grelce za terase že imamo, pa kaj, ko za isto mizo lahko sedijo samo člani istega gospodinjstva. Ne vem, če si po dveh mesecih želiš na kavo z ženo!!? Bistvo mojega lokala je druženje s prijatelji, sprostitev ... Za kaj takega sedaj ni pogojev, zato bo moj lokal zaprt in ne bo edini. Seveda komaj čakamo, da začnemo delat in tudi bomo, ko se bo dalo normalno spiti pivo tudi ob šanku, ko bo mogoče normalno na stranišče in bo zopet dovoljeno zbiranje ljudi na javnih mestih. Zdaj imam občutek, da se nas želi država lepo znebiti iz tega paketa pomoči. Ljudi je treba plačat, pa čeprav na terasi zaradi mraza ali dežja ne bo nikogar," dodaja.
Zaprta okoli polovica lokalov
Zaradi vsega tega je ostalo zaprtih okoli polovica vseh lokalov, je za STA povedal Blaž Cvar iz OZS, ki tudi sam danes ni odprl svojega lokala v Radljah ob Dravi. Ugotavlja, da nekaterih ukrepov ni mogoče izvajati na način, da ne bi bili v prekršku in s tem izpostavljeni sankcijam.
Za gostince je najbolj neizvedljivo zagotavljanje ukrepa, da lahko za isto mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, hkrati pa morajo med ostalimi gosti zagotavljati razdaljo 1,5 metra. Kot je poudaril Cvar, gostinci ne morejo identificirati posameznih gostov in zagotavljati, da za isto mizo sedijo zgolj člani istega gospodinjstva.
Na OZS predlagajo, da NIJZ popravi ukrep varnostne razdalje na zgolj en meter med mizami, hkrati pa črta določilo, ki predpisuje posedanje za isto mizo zgolj za člane istega gospodinjstva.
Takšna so pravila
- NIJZ opozarja, naj za mizo sedijo le člani istega gospodinjstva, dokler ne bo spremenjen Odlok o začasni splošni prepovedi gibanja in zbiranja ljudi na javnih mestih.
- Tako zaposleni v lokalih kot stranke morajo biti zdravi, brez znakov okužbe dihal (npr. nahod, kihanje, kašljanje, bolečine v žrelu, povišana telesna temperatura, motnje okušanja, vonja …). Ves čas je treba ohranjati 1,5 metra razdalje med ljudmi (ne velja za člane istega gospodinjstva).
- Gostje lokala se morajo zavedati, da je v primeru odhoda na stranišče obvezno nositi obrazno masko ali drugo obliko zaščite ustnega in nosnega predela (šal, ruta ali podobno), ki prekrijejo nos in usta. Na odprtih terasah in letnih vrtovih maska ni potrebna.
- Prav sanitarije so kritična točka za prenos okužbe, zato svetujejo posamično uporabo. Sušilniki za roke morajo biti izključeni, svetuje se redno prezračevanje, v primeru mehanskega prezračevanja je prepovedana recirkulacija zraka.
- Po vsaki stranki je treba razkužiti mizo in druge površine, ki se jih stranke pogosto dotikajo. Uporabo namiznih prtov odsvetujejo.
Bedarija: Iz Štajerske 5 sodelavcev več kot uro v istmu avtu, različne vasi, pa domov enako.. v službi pa socialna razdalja, pa tole sranje v kafičih..
Zdaj pa še socialne dodatke povišat za vse, ki zdaj namesto doma, po lokalih posedajo v čakanju na cepivo in/ali službo, kar je seveda dražje.
Verjetno si jih res dosti ne želi po 2 mesecih na kavo z ženo, ampak kaj frišnega na ror dat. :)