Slovenija
11681 ogledov

"Jeseni bo napočil čas, ko bo treba z masko tudi na tržnico"

Jelko Kacin Tamino Petelinšek/STA
Strokovna skupina za covid-19 je pripravila kar nekaj ukrepov, o katerih bo odločala vlada.

Po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina je med ukrepi v ospredju prilagajanje bolnišnic, da bi lahko sprejele večje število bolnikov in oskrbele tudi tiste, ki potrebujejo intenzivno zdravljenje. To zahteva določene organizacijske spremembe, fizične selitve in predstavlja po Kacinovih besedah precej zahtevno operacijo. Do konca tedna bi morale biti stvari jasne, saj je cilj imeti prihodnji teden pripravljene dodatne kapacitete za primer, da bi jih potrebovali, je za Odmeve TV Slovenija pojasnil Kacin. 

Ukrepi, o katerih se razmišlja, gredo v smeri, kako zmanjšati možnosti širitev virusa. Med njimi je tako možnost, da bi se več delalo od doma, vsaj kakšen dan na teden, da ne bi bilo nepotrebnega druženja. Za zaposlene bi poskrbeli tako, da bi zjutraj dosledno spremljali temperaturo ljudi, da se prepreči vnos okužbe v podjetje. Dosledno bi bilo treba nositi maske. "To so temeljni ukrepi. Jeseni bo napočil čas, ko bo treba z masko tudi na tržnico. Zelo bomo morali paziti v času prehladnih obolenj, da se ta virus ne bi širil," je dejal Kacin. 

zdravstveni dom Ljubljana Slovenija Ministrstvo za zdravje dolgov do zdravstvenih domov še ni poravnalo

Vlada naj bi v naslednjem koraku dorekla časovno dimenzijo sprejemanja ukrepov. Določila bo, če bo treba skrajšati delovni čas restavracij, kdaj se to lahko zgodi, če bo treba zmanjšati število ljudi, ki lahko sedijo za eno mizo, kdaj se to vpelje. "Vse to je treba pripraviti in vpeljati na način, da bodo ljudje razumeli, zakaj je tako in da bodo tisti, ki se bodo morali pripraviti na to, imeli dovolj časa in razumeli, zakaj je tako," je še povedal Kacin.

Za zdaj med ukrepi niso predvidene spremembe glede šol in izvajanja pouka. "Šolam gre zelo dobro. Manj kot procent učencev in učiteljev je izven pouka v karanteni. Desetdnevne karantene se hitro iztečejo. Šola bo še naprej delovala, kot smo si zamislili. Če bi se epidemiološka slika močno pokvarila, bi bilo treba razmišljati o prilagoditvah, a smo daleč od tega," je poudaril Kacin. 

covid-19 UKC Slovenija "Ljudje ne morejo priklicati zdravnika"

dezurni@zurnal24.si

 
 

Komentarjev 22
  • sam1 13:26 17.september 2020.

    Kacin,Beovićka in ostali "strokovnjaki" pa strogo brez mask in s tem dajejo lep zgled vsem,ki nam nabijajo v glave ene in iste stvari in sploh ne vedo kaj bi se v svoji maloumnosti še izmislili,da bi nam bolj grenili življenje.....

  • milan654 13:01 17.september 2020.

    kacin nosi jo sam na prostem kadar govoriš in si vladni govorec na vladi imej jo na ustih kadar govoriš traparije si bres maske druge papodučuješ kako nositi masko

  • miho 12:50 17.september 2020.

    Žensko imenovani moški vas vse tam gor na vrhu prav lepo pozdravlja.