Slovenija
24 ogledov

Je pot slabovidnih varna?

Slabovidnost Shutterstock
Ob mednarodnem dnevu bele palice, 15. oktobru, društva slepih in slabovidnih ter policija pripravljajo vrsto preventivnih akcij za večjo varnost.

Akcije, ki se ob dnevu bele palice odvijajo vsako leto, simbolizirajo osebno neodvisnost slepe ali slabovidne osebe. Letos se je akciji pridružila tudi policija, ki je v sodelovanju z Zvezo društev slepih in slabovidnih Slovenije pripravila preventiven projekt Z roko v roki skupaj za varnost slepih in slabovidnih.

Policijske postaje bodo na svojem območju slepe in slabovidne osebe osveščale o samozaščitnem ravnanju in drugi varnostni problematiki. Pripravili so tudi zloženko, v kateri so različni varnostni nasveti. "Korist je obojestranska, saj policisti tako bolje spoznajo osebe z okvarami vida, te pa se počutijo bolj varne in se lažje vključijo v svoje okolje," so v sporočilu za javnost zapisali na policiji.

S projektom so prvi začeli na Policijski upravi Nova Gorica. Namen takšne akcije je po besedah predsednika Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Nova Gorica Igorja Miljavca predvsem osveščanje občanov in drugih naključnih obiskovalcev mest o prisotnosti slepote v domačem kraju ter ocena obstoječe infrastrukture, ki je dostopna ali nedostopna osebam z motnjami vida.

Akcije po celi Sloveniji

Že danes bodo varne poti preverili v Novi Gorici in Kranju, v prihodnjih dneh pa še v Bovcu, Ajdovščini in Idriji. V Novem mestu so se policisti in člani tamkajšnjega društva slepih in slabovidnih sestali že v četrtek in v avli policijske uprave odprli tudi razstavo slikarskih del z naslovom Z roko v roki.

"Slepi in slabovidni se v vsakodnevnem življenju srečujejo z mnogimi ovirami, zato je zelo pomembno, da država sprejema ukrepe, ki te ovire zmanjšujejo," so prepričani tudi na ministrstvu za pravosodje. Enega takšnih ukrepov predstavlja olajšan dostop do sodnih postopkov za slepe in slabovidne osebe, ki so ga zagotovili v novembra lani sprejetem zakonu o izenačevanju možnosti invalidov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.