Slovenija
25647 ogledov

Janša na nogah: "Svobodnjaki želijo ukiniti gasilske veselice"

1/4
Ministrstvo za okolje, prostor in energijo je pripravilo novo Uredbo o načinu uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah. Janez Janša: To je na meji verjetnega. Svobodnjaki hočejo kar z odlokom preprečiti zborovanja in onemogočiti celo gasilske veselice.

Gasilska zveza je na ministrstvo res poslala dopis, v katerem poudarjajo, da novi uredbi nasprotujejo.

Kot je ministrstvo zapisalo v obrazložitvi ta v primerjavi z veljavnim aktom ohranja pravzaprav enako vsebino, tako da določa splošne določbe, mejne vrednosti kazalcev hrupa, ocenjevanje ravni hrupa, uporabo zvočnih naprav na prireditvah in shodih, prijavo uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah. Tudi mejne vrednosti kazalcev hrupa za prireditve ali shode ne spreminjajo.

Novi sta praktično le dve določili. “Za namen učinkovitejšega nadzora nad spoštovanjem z dovoljenji za začasno čezmerno obremenitev okolja s hrupom dovoljene glasnosti prireditve ali shoda smo v ta namen za vse prireditve ali shode, ki se izvajajo tudi v času noči, zahtevali izvedbo meritev hrupa,” so v uredbi zapisali na ministrstvu, kjer so še dodali, da predlog nove uredbe prav tako jasno opredeljuje največje število prireditev, izven prireditvenega prostora, ki se lahko izvedejo na istem kraju prireditve v koledarskem letu in trajajo tudi v čas noči: “S predlogom uredbe je število tovrstnih prireditev, 18 na leto. Nekatere občinske uprave namreč aktualno zakonodajo razumejo, kakor da število prireditev ni omejeno.”

Veseli SVATJE razplesali Tuš Kranj | Avtor: Primožič Uroš Primožič Uroš

Določbe te uredbe se uporabljajo za vse shode ali prireditve, ki potekajo na prostem. Ne uporabljajo pa se kadar gre za shod ali prireditev v objektu za športne ali druge javne prireditve, ki si je v skladu s predpisi s področja varstva okolja pridobil pravnomočno okoljevarstveno soglasje ali sklep o predhodnem postopku.

 

Gasilska društva, v Sloveniji je kar 1298 prostovoljnih gasilskih društev in 38 prostovoljnih industrijskih gasilskih društev, združujejo in povezujejo občane pri aktivnostih in dejavnostih, ne samo na področju varstva pred požari, temveč tudi na kulturnih in drugih področjih, so zapisali pri gasilski zvezi: "So mnogokrat središče vaškega družabnega življenja. Organizacija gasilskih prireditev tako ni le način za zbiranje sredstev, temveč tudi priložnost za krepitev skupnosti, povezovanje med gasilskimi člani ter občani in spodbujanje članstva v prostovoljnih gasilskih društvih. To pa neposredno vpliva tudi na operativno pripravljenost gasilskih enot, saj močno članstvo pomeni večjo zmogljivost in učinkovitost pri posredovanju v primeru nesreč."

Gasilci Kotlje | Avtor: Facebook Facebook

Nova uredba bi po njihovem mnenju povzročila povišanje stroškov in otežila administrativne postopke, kar bi negativno vplivalo na zbiranje finančnih sredstev za gasilska društva ter druge organizatorje. Prav tako jih skrbi, da bi bili nekateri deli nove uredbe neizvedljivi.

"Namen organizacije gasilskih veselic je večplasten in izredno pomemben za lokalne skupnosti in celotno državo. Prvenstveno je namenjen zbiranju finančnih sredstev za nakup gasilske opreme in zagotavljanje delovanja gasilskih društev. Ta sredstva so ključna za vzdrževanje in nadgradnjo gasilske opreme ter vozil, kar omogoča učinkovito delovanje društva pri posredovanju ob požarih in drugih nesrečah, s tem pa tudi društva sama prispevajo k financiranju delovanja javne gasilske službe," opozarjajo gasilci.

gasilci Škofja Loka | Avtor: Profimedia Gasilci v Škofji Loki. Profimedia

Na nogah so tudi v stranki SDS. Njihov šef, Janez Janša, je na platformi X zapisal, da je predlog na meji verjetnega, češ da želijo v Svobodi kar z odlokom preprečiti zborovanja in onemogočiti celo gasilske veselice.

Da bi sprejem uredbe v predlagani obliki močno omejil in marsikje popolnoma onemogočil izvedbo prireditev, se strinjajo tudi v NSi. Vložili so zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za infrastrukturo, okolje in prostor, kjer bodo po navedbah STA od ministra Kumra zahtevali pojasnila. V NSi od vlade zahtevajo, naj ne sprejme uredbe v predlagani obliki, ob tem pa želijo, da bi vlada pripravila tudi poseben akcijski načrt za debirokratizacijo upravnih postopkov za izvedbo prireditev. 

Poslanska skupina SD je ministra pozvala, naj gradivo umakne in v ponovnem usklajevanju pripravi rešitve, ki bodo manj administrativno omejujoče do organizatorjev prireditev, navaja STA.

Odzvali so se tudi na ministrstvu 

Ministrstvo za okolje, podnebje in energijo "nasprotuje zavajajočim informacijam", da s predlogom uredbe o načinu uporabe zvočnih naprav na shodih in prireditvah onemogočajo izvedbo prireditev, so sporočili. S predlogom želijo urediti možnosti, da se v lokalnem okolju prireditve izvajajo, hkrati pa okoliškim prebivalcem omogočiti pravico do spanja.

Poudarjajo, da se s predlogom glede na predhodno ureditev mejne vrednosti kazalcev hrupa za prireditve ali shode ne spreminjajo. Zapisali so, da bo predlog uredbe jasno opredelil tudi največje število prireditev izven prireditvenega prostora, ki se lahko izvedejo na istem kraju v enem koledarskem letu in trajajo tudi v čas noči. Z zdajšnjih 12 se to število povečuje na 18.

O očitkih, da omejujejo veselice, so odgovorili, da je po trenutnem predlogu vse v rokah občine, ki nadzoruje število prireditev in čas njihovega trajanja. Glasnost oziroma hrup prireditev mora biti znotraj z uredbo predpisanih mejnih vrednosti, ki se ne spreminjajo. Trenuten predlog se od obstoječe uredbe na primeru veselic razlikuje le v tem, da uvaja meritve hrupa, če prireditev traja dlje od 22. ure.

Za prireditve ali shode na prireditvenem prostoru pa ni omejitve, niti glede števila niti glede časa trajanja. O tem se organizator prireditve ali shoda sam dogovori z občinsko upravo.

Dodali so, da so se danes sestali s predstavniki Skupnosti občin Slovenije, Združenja občin Slovenije in Združenja mestnih občin Slovenije, s katerimi so pregledali predloge in komentarje, ki so jih prejeli v času javne razprave.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 86
  • Avatar Garancija
    Garancija 10:46 27.marec 2024.

    In prepovedat vse proslave v cankarjevem domu,ogljični odtis pa to

  • Avatar rajko55
    rajko55 10:41 27.marec 2024.

    Ljudje, ne nasedajte.... Ma verjetno ste do sedaj že ugotovili modus operandi te nesposobne vlade. Na vsake toliko cajta, v javnost plasirajo kak popolnoma brezvezen predlog zakona, na katerega se državljani lepijo kot muhe na cuker..... medtem pa v mirnem ...prikaži več zakulisju realizirajo dejansko državi škodljive projekte.... Ta dimna bomba, je verjetno posledica nasprotovanju azilnih domov..... pa še kakšna bo padla. Pamet v glavo.

  • jezero 07:42 27.marec 2024.

    JNEZ BI BIL RAD GLAVNI V sLOVENIJI, PA NA VOLITVAH NE ZBERE VEČ KOT 20% GLASOV! Zato pa lahko deluje samo kot vreča zlobe!