Slovenija
11 ogledov

Janković spet za župana

Zoran Janković (Foto: Anže Petkovšek) Žurnal24 main
Kandidatura. Župan Zoran Janković bo s svojo neodvisno listo prihodnje leto spet kandidiral za župana.

Večina, 71,5 odstotka od 1.500 anketiranih Ljubljančanov, je županu Zoranu Jankoviću v anketi o zadovoljstvu z njegovim delom predlagalala, naj na lokalnih volitvah prihodnje leto spet kandidira. “Da, drugo leto bom kandidiral,” je po objavi rezultatov ankete dejal Janković. Kandidiral bo s svojo neodvisno listo.

Podrobnosti ankete
Vzorec. Anketo je Ninamedia opravila med 10. in 18. decembrom. Anketirance so izbirali naključno iz telefonskega imenika, nato pa so poklicane prosili, naj na vprašanja odgovarja družinski član, ki je imel zadnji rojstni dan. Opravili so 1.500 anket.


Klicali so sami. Obenem so lahko občani agencijo poklicali tudi sami. Takih je bilo 167, vendar v vzorec ankete niso vključeni. To so bili predvsem upokojenci in starejši. Župana ti ocenjujejo bolje kot splošna anketirana javnost.


Cena. Anketa je stala 4.500 evrov brez davka, plačal pa jo je svetniški klub Liste Zorana Jankovića.

O kandidaturi je že obvestil svoje podžupane, direktorje mestne uprave, podjetij in zavodov ter mestne svetnike Liste Zorana Jankovića. Z njimi se namerava v prihodnji polovici leta pogovoriti o kandidaturah, predvsem s tistimi, ki so na zadnjih državnozobrkih volitvah kandidirali na listi stranke Zares. “Dogovori bodo potekali do dneva vložitve kandidatur,” je dejal. S svojo listo je, kot pravi, zelo zadovoljen, ni pa potrdil, da bo ostala enaka kot do zdaj. Obdržal pa bi rad dozdajšnje podžupane. Pogovorov s strankami trojčka, ki jih je podprl na zadnjih volitvah, ni imel. “Če pa me sprašujete po strankarski podpori, naj povem, da sem za vse, ki podpirajo razvoj Ljubljane,” je dodal.

Petina ga ne bo volila
Dobra petina anketiranih Ljubljančanov je županu vnovično kandidaturo odsvetovala. “Kandidaturo mu svetujejo predvsem tisti, ki ga najbolje ocenjujejo,” je dejala Tadeja Košak iz Ninamedie, ki je opravila anketo.

Anketa je sicer pokazala, da je z njegovim delom zadovoljnih 83,4 odstotka Ljubljančanov. Mednje so raziskovalci šteli tiste, ki so delo ocenili s šolskimi ocenami 3, 4 ali 5. Zadovoljstvo sicer nekoliko pada in je nižje od obeh preteklih let, ob tem pa se povečuje delež nezadovoljnih. “Nekoliko bolje od povprečja županovo delo ocenjujejo ženske, anketiranci do 30 let, poklicno izobraženi, dijaki in študenti ter tisti iz četrtnih skupnosti (ČS) Jarše in Trnovo,” je pojasnila Košakova. Slabše od povprečja pa ga ocenjujejo stari med 31 in 45 let, nezaposleni ter prebivalci ČS Posavje, Sostro in Šmarna gora.

3,71
je ocena, s katero so anketirani Ljubljančani v povprečju ocenili delo župana Zorana Jankovića.

Doniral bo pet tisočakov
Na podlagi ankete se je župan odločil, da bo obdržal 83,4 odstotka vseh letošnjih plač. Ena njegova neto plača znaša 2.601 evro, skupaj pa bo torej obdržal dobrih 26 tisoč evrov. Dobrih pet tisočakov oziroma 16,6 odstotka vseh plač pa bo doniral.

Povprečna ocena županovega dela v tretjem letu mandata je sicer 3,71 in je za 0,01 odstotka boljša od lanske, a slabša od ocene v prvem letu županovanja (3,84).

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.