Slovenija
11 ogledov

Inflacija v območju evra 2,6-odstotna

Slovenska inflacija skrbi Evropo. Žurnal24 main
Letna stopnja inflacije v območju evra je oktobra znašala 2,6 odstotka, na mesečni ravni pa 0,5 odstotka, je danes v zadnji oceni potrdil evropski statistični urad Eurostat. Gre za najvišjo stopnjo inflacije v območju evra v zadnjih dveh letih.

Še septembra je inflacija na letni ravni znašala 2,1 odstotka, oktobra lani pa 1,6 odstotka. Slovenija je po podatkih Eurostata v oktobru ugotovila 5,1-odstotno inflacijo, kar je najvišja inflacija med članicami evrskega območja.

Inflacija se je zvišala tudi v celotni Evropski uniji 27 članic. Oktobra je letna stopnja inflacije znašala 2,7 odstotka, septembra pa še 2,2 odstotka. Lani je stopnja inflacije v celotni EU znašala 1,8 odstotka.

Najnižja inflacija na Malti in Nizozemskem
Najnižje stopnje inflacije sta oktobra ugotovili Malta in Nizozemska – 1,6 odstotka –, sledita pa Danska in Finska z 1,8-odstotno stopnjo inflacije. Najvišjo stopnjo pa so zabeležile Latvija (13,2 odstotka), Bolgarija (10,6 odstotka) in Estonija (8,7 odstotka). V primerjavi s septembrom se je stopnja inflacije sicer dvignila v 25 članicah EU, v Nemčiji je ostala na isti ravni (2,7 odstotka), v Bolgariji pa se je znižala (z 11,0 na 10,6 odstotka), kažejo podatki Eurostata.

Glavni razlogi za porast inflacije oktobra v območju evra so predvsem dvigi cen na področjih izobraževanja, transporta in prehrane. Izobraževanje je postalo dražje za 9,5 odstotka, transport za 4,1 odstotka, hrana pa za 3,8 odstotka.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.