Slovenija
32 ogledov

Hrvati bi imeli Drogo Kolinsko

(Foto: Dare Čekališ) Žurnal24 main
Hrvaška skupina Atlantic se zanima za nakup Droge Kolinske. Po besedah direktorja družbe Emila Tedeschija bi z združitvijo družb nastala ena najmočnejših prehrambenih družb v regiji.

V Drogi Kolinski so povedali, da o tem nimajo nobenih informacij.

Kot so pojasnili, postopek prodaje Droge Kolinske vodijo lastniki, družba Istrabenz. Koprska družba mora do konca letošnjega leta poplačati približno 100 milijonov evrov dolgov.

Prodajo premoženja predvideva program finančnega prestrukturiranja Istrabenza, s pomočjo katerega bo koprska družba postala kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobna, upnikom pa bodo terjatve poplačane v celoti.

Iz družbe Istrabenz pa so pojasnili, da je postopek zbiranja nezavezujočih ponudb za Drogo Kolinsko še vedno v teku, zato podrobnejših informacij v zvezi s tem ne morejo posredovati.

Zainteresirani lahko nezavezujoče ponudbe na podlagi informacijskega memoranduma, ki ga kot pooblaščena družba za izvedbo postopkov za morebitno prodajo posreduje BNP Paribas, oddajo predvidoma do konca aprila. Na podlagi proučitve prispelih nezavezujočih ponudb bo koprska holdinška družba sprejela odločitev, ali bo začela s postopki prodaje družbe Droga Kolinska.

Kot je za hrvaški časnik v telefonski izjavi iz ZDA, kjer poskuša ujeti let za povratek domov, zatrdil Tadeschi, bi združena družba zaposlovala več kot 4500 zaposlenih in ustvarila več kot pet milijard kun prihodkov letno (okoli 700 milijonov evrov).

Zdaj sta družbi Atlantic in Droga Kolinska po prihodkih približno enaki − Atlantic letno ustvari približno 320 milijonov evrov prihodkov, Droga Kolinska, katere najbolj prepoznavne blagovne znamke so Cockta, Donat mg, Barcaffe, pa približno 300 milijonov evrov.

Če bo Tadeschi uspel kupiti Drogo Kolinsko, bodo načrti družbe Atlantic za prevzem hrvaške Podravke zamrznjeni, saj kot poudarja Tadeschi, si dveh tako velikih prevzemov ne morejo privoščiti. Morebiten prevzem Droge Kolinske bi bil sicer prvi resen prihod kakšne hrvaške družbe na slovenski trg. To je do zdaj, sicer neuspešno, poskušal le Ivica Todorović oziroma njegova družba Agrokor z Mercatorjem.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.