Slovenija
20051 ogledov

Helikopter pristal kar na plaži

helikopter bled bralka
Tako je potekala reševalna akcija.

Kot smo poročali, so morali reševalci v soboto posredovati na javni plaži blejskega jezera na Milnem. S helikopterjem so namreč morali v ljubljanski klinični center prepeljati 40-letno visoko nosečo žensko in njeno šestletno hčerko. Helikopter, ki je priletel na pomoč, je pristal kar na plaži. 

Mamo in hčerko so morali na kraju dogodka oživljati. V udaru strele sta bila lažje poškodovana tudi nemška turista in mož poškodovane nosečnice. 

Strela je zadela kostanj, pod katerim je zavetje poiskalo okoli 20 ljudi. "Strela je zadela med kostanja, ki sta blizu obale, pod katera se zatečejo ljudje med nevihto, ker je pod njima suho. Strela ni zadela naravnost v ljudi, če bi, bi bile posledice precej hujše," je po dogodku povedal Boštjan Pernuš iz Prostovoljnega gasilskega društva Bled. 

strela, neurje Oživljali so ju Slovenija Na plaži na Bledu strela usekala v visoko nosečo žensko in njeno hčer

Kako se zaščititi pred strelo?

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) opozarja, da se je ob nevihti najbolj primerno skriti v grajene objekte, najbolje take, ki imajo tudi strelovod. Različni kioski, nadstreški, odprte garažne hiše, šotori, steklenjaki in druga na pol odprta ali majhna poslopja, ki nimajo električne in vodovodne napeljave, niso varni.

"Če pa vas nevihta ujame v naravi, skušajte poiskati čim nižji predel in ravnati tako, da boste imeli najmanjšo stično površino z zemljo. Sedete na tla in noge stisnete k sebi. Najnevarneje je stati v razkoraku," razlaga Goran Milev iz Elektroinštituta Milan Vidmar. Počepnite tako, da stojite na tleh samo s stopali ali na prstih. Stopala naj bodo čim bolj skupaj.

nevihta Udar strele na Bledu Zdravje Kako se zaščititi pred strelo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar praufo
    praufo 19:55 16.julij 2018.

    ... he, he , ne na plači na plaži, sorry

  • Avatar praufo
    praufo 19:54 16.julij 2018.

    to je specialni helikopter, ki pristane kar na plači, takega nima vsak