Slovenija
15 ogledov

Globe brez pravih pooblastil

Odvetnik Franci Matoz svetuje, da se, ko dobite tako sporočilo o neplačilu takse Žurnal24 main
Neplačilo
 parkiranja. Prekršek bi morala redarska služba ugotoviti na kraju dogodka.

“Po moji oceni gre za izigravanje predpisov, ker mora redar ugotoviti prekršek na samem kraju, da lahko izreče globo. Če ugotovitev ne temelji na neposredni ugotovitvi pooblaščene osebe, menim, da ni podlage za izrekanje kazni,” je listke zaposlenih v Ljubljanskih parkiriščih in tržnicah (LPT) za brisalci avtomobilov komentiral odvetnik Franci Matoz.

Od maja lani zaposleni v LPT neplačnikom parkirnine na parkiriščih, kjer se ta plačuje na parkomatih, puščajo za brisalci obvestila, da so ugotovili, da niso plačali parkirnine v območju kratkotrajnega parkiranja, in da bodo o tem obvestili mestno redarstvo. To pa nato proti neplačnikom sproži postopek o storjenem prekršku zaradi neplačila občinske takse za parkiranje.

Na listku, ki ga za brisalci puščajo zaposleni v LPT, je ura, datum, registrska številka avtomobila, kraj parkiranja in žig podjetja. Avto brez plačane parkirnine nadzorniki tudi fotografirajo. “Ko mestno redarstvo dobi predlog za uvedbo postopka, ga pregleda. Če je upravičen, bo kršitelj na dom prejel obvestilo, naj se izreče o prekršku, obstaja pa tudi možnost plačila globe v polovičnem znesku,” pojasnjuje Darja Pungerčar, vodja sektorja parkirišč na LPT. Globa za neplačevanje parkirnine sicer znaša 40 evrov.

Ugotavlja lahko le pristojni
Kot pravi Pungerčarjeva, LPT opravlja nadzor kot oškodovanec skladno s 50. členom zakona o prekrških. “Oškodovanec lahko da pobudo za uvedbo postopka o prekršku, vendar pa lahko postopek uvede in izvrši samo organ, ki je za to pristojen (mestno redarstvo, op. a.). Težava nastopi, ko je jasno, da je izrek kazni treba ugotoviti neposredno. Takrat takšna pobuda ni več možna,” pravi odvetnik Matoz. Meni, da bi morali mestni redarji prekršek ugotoviti neposredno na kraju dogodka ali s tehničnimi sredstvi za nadzor, če bi bilo to predvideno s predpisi. Voznikom, ki jim globe izrečejo na opisan način, pa Matoz svetuje, naj napišejo ugovor.

Nadzor opravlja šest kontrolorjev, zaposlenih v LPT. Na dan izdajo od 50 do 60 predlogov, koliko glob izterjajo, pa Pungerčarjeva ni vedela povedati. Postopek – tudi pritožbe – vodi mestno redarstvo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.