Slovenija
21795 ogledov

Fafanglu prekipelo, zato je odstopil. Besno v pismu: Jaz boga ne želim igrati!

Mario Fafangel, epidemiolog Vlada RS Mario Fafangel, epidemiolog
Pika na i je bila očitno izvedba zaprtja države, ki ni bilo takšno, kot so predlagali epidemiologi.

Predstojnik centra za nalezljive bolezni pri NIJZ Mario Fafangel je izstopil iz strokovne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje, ki jo vodi Mateja Logar. V pismu ministru Janezu Poklukarju, ki ga je na Twitterju objavil Bojan Požar, datiranem 19. aprila 2021, je zapisal, da je njegov odstop nepreklicen. Pojasnil je, da je ob drugem vstopu v strokovno skupino "resnično verjel, da bo drugače". "Drugače je res, slabše je," je zapisal. Dodal je, da odločitve strokovne skupine, ki rušijo postopke delovanja epidemiološke službe pri NIJZ, le to pogosto spravljajo v stisko in jo silijo sprejemati drastične ukrepe. 

Mario Fafangel, epidemiolog Slovenija Zdravje Mario Fafangel: Namesto policijske ure bi raje odprl terase. To je razlog!

"Naj poudarim, da smo v epidemiološki službi in še posebej jaz osebno s težkim srcem 16. marca 2021 podprli uvedbo t. i. lockdowna," je svoj odstop pojasnil v pismu Poklukarju. "Pri čemer smo ga predlagali na jasen način in ga osnovali na podlagi vseh dostopnih epidemioloških kazalnikov o poteku epidemije ter našega znanja in izkušenj s področja spremljanja in obvladovanja nalezljivih bolezni. Predlagali smo časovno jasno opredeljen ukrep, tako rekoč brez izjem, razen ene same, in to je bila možnost druženja v namen socialne podpore za posameznike v stiski med prazniki. Pa tudi to izjemo smo močno odsvetovali. To smo naredili le za to, ker se zavedamo, da čas ni nadomestljiv in žal obstajajo okoliščine, kjer ga enostavno ni več. V dani situaciji smo zato izbrali raje kratkotrajno učinkovito zamejevanje širjenja virusa kot neskončno trajanje ukrepov, ki jih družba ne (z)more več sprejemati. Hkrati se zavedamo, da le z obvladovanjem virusa lahko posamezniki, družba in gospodarstvo zares preživijo."

televizija daljinec Slovenija Nov prispevek za gledanje televizije

Poudaril je, da je bil to za epidemiologe le izhod v sili. "Za tem pa smo bili deležni lockdown-a v nerazumljivi izvedbi, s številnimi izjemami, zaprtimi šolami (ki bi se morale zadnje zapreti in prve odpreti), z delno odprtim gospodarstvom (brez smiselnosti zakaj nekatere dejavnosti odprte in druge zaprte), z nerazumljivimi ukrepi obvezne uporabe mask na prostem, nerazumljivimi ukrepi na mejah in drugimi izjemami," je poudaril Fafangel. "S tem se je izgubila možnost kratkoročnega ukrepanja, hkrati pa bi lahko drastično izboljšali trenutno epidemiološko situacijo in ustrezno prilagodili ukrepe. Izgubilo se je tudi zaupanje ljudi."

Mario Fafangel Covid-19 Slovenija Mario Fafangel zapustil vladno strokovno skupino

"Naj poudarim, da je epidemiološka služba NIJZ v zadnjih mesecih prek vseh možnih kanalov podala številne predloge, če smo bili vprašani ali ne in predlagali drugačen pristop pri obvladovanju epidemije. Zagovarjali smo pristop, ki temelji na cepljenju kot izhodni strategiji, ponudil smo kontakt z logistiki mednarodnih nevladnih organizacij, izkušeni z množičnim cepljenjem, glasovali smo za prekinitev nekaterih ukrepov (npr. policijske ure, omejitev gibanja na občine, regijskega semaforja in nadomestitev z nacionalnim pristopom), ki niso prvenstveno namenjeni vzdrževanju epidemiološkega stanja, saj posegajo pregloboko v človekove pravice (kar je nedavno potrdilo tudi Ustavno sodišče Republike Slovenije) in takšni pristopi po našem mnenju niso primerni, niso primerni za Slovenijo, za Evropo in za svet."

Mario Fafangel, NIJZ

Dodaja, da epidemiologi in tudi drugi strokovnjaki s področja javnega zdravja zagovarjajo različne kombinacije smiselnih ukrepov, ki gradijo predvsem na transparentnem upravljanju in na zaupanju ljudi. "Številne odločitve, ki jih sprejema strokovna skupina, pa se od teh pristopov oddaljujejo oziroma so diametralno nasprotne," v pismu še poudarja Fafangel. "Kot epidemiologu se mi zdi naravnost grozljivo, da bom odločal o tem, ali in koliko posameznikov lahko svobodno izrazijo svoje mnenje o čemerkoli na javnem (zunanjem) prostoru. Kot epidemiologu mi je namreč pomembno le to, da pri tej pravici upoštevajo strokovna priporočila o medsebojni razdalji in zaščitni maski, v kolikor razdalje med posamezniki ni. Jaz se boga ne želim igrati."

Mario Fafangel Intervju Slovenija Dr. Mario Fafangel: "Okoli 40 odstotkov okužb je asimptomatskih"

dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 47
  • delmar1357 11:51 20.april 2021.

    Še eden, ki je spoznal da se s skorumpiranci in kriminalci v fašistični stranki ne da sodelovati. Edini možnost je totalni upor proti aktualni vladi. 44 mrd pufa se nezadržno približuje, država je bankrotirana moralno, finančno in mednarodno politično. Vprašajte ...prikaži veče soseda sdsovca zakaj je taka p**** in kaj še nameravajo uničiti.

  • Detel5ica 11:43 20.april 2021.

    Fafangel je en navaden narcis. Njegovo stališče: najprej moji ukrepi,potem pa dolgo nič.

  • JZekspert 10:58 20.april 2021.

    Ne, ne, ne ne nasedajte tem prozornim fintam, Fafangel je tipična lažna opozicija, vsi so prodani, od prvega do zadnjega... in potem to hašišar Staš Zgonik tukaj objavlja - katastrofalen novinar za zdravje na Mladini, popolnoma je uničil poročanje o ...prikaži več tem področju (dober je le Mekina). Zgoniku ves čas propagira travo (plačanec), vseeno mu je za zdravje. Fafangel je predolgo sodeloval v teh skupinah in samo nekaj javka brez veze, že trikrat je odstopil... Vsa zgodba je prevara od začetka do konca!