Slovenija
8602 ogledov

Dars na avtocesti hitrost omejil na 80 km/h, prehitre bodo lovili z radarjem

Dars - omejitev hitrosti na 80 km/h na višnjegorskem klancu Žurnal24
Dars je na delu višnjegorskega klanca, na katerem je ob razmočenem cestišču v preteklosti prišlo do večjega števila nesreč, hitrost omejil na le 80 kilometrov na uro. V lov na prehitre voznike tudi z radarjem.

Višnjegorski klanec v smeri iz Ljubljane proti Novemu mestu je, kar se tiče prometnih nesreč, problematičen že vrsto let. Tudi zato je eden prvih odsekov na seznamu za uvedbo sekcijskega merjenja, ki pa ga zaradi takšnih in drugačnih razlogov v Sloveniji še ni. Do takrat pa so se pri Policiji in Darsu lotili drugačnih ukrepov.

Kot nam je pred dnevi potrdila Policija, je Dars do uvedbe sekcijskega merjenja sprejel nov dodaten ukrep za povečanje varnosti, in sicer je hitrost na najbolj nevarnem odseku višnjegorskega klanca, kot je razvidno iz zgornje fotografije, omejil na 80 km/h (prej 100 km/h). Ali gre za trajen ukrep ali zgolj začasno rešitev, smo povprašali Dars, potrdili so, da gre za ukrep, ki bo v veljavi do uvedbe sekcijskega merjenja. 

"Na odseku dolenjske avtoceste A2 med Grosupljem in Višnjo Goro je bil na območju pred izvozom Višnja Gora, pred krivino klanca navzdol postavljen znak 80 km/h, ki mu bo v kratkem dodana še dopolnilna tabla 'ob dežju / snegu'," so še dodali na Darsu, s tem pa so si marsikateri dnevni vozniki na tem odseku vsaj malce oddahnili. 

Policija nam je sicer že pretekli teden sporočila, da je bilo na tem odseku zaznano povečano število prometnih nesreč, kar je očitno botrovalo tudi temu, da je upravljavec avtocest, torej Dars, na tem odseku dodatno omejil hitrost. 

Omejitev hitrosti pa ni edini ukrep za povečanje varnosti na tem območju, prav na tem odseku bo namreč domoval mobilni radar. "Na avtocesti A2 na odseku Grosuplje–Višnja Gora bo občasno postavljeno mobilno ohišje merilnika hitrosti. Na omenjeni lokaciji bo Policija meritve hitrosti izvajala občasno," so za nas potrdili na Policiji. V nasprotni smeri, torej od Novega mesta proti Ljubljani pa je že postavljen stacionarni radar. Več o tem tukaj

Ob tem naj spomnimo, kakšne so globe v primeru prekoračitve hitrosti na avtocesti:

  • od vključno do 20 km/h – 40 evrov,
  • nad 20 km/h do vključno 30 km/h – 60 evrov,
  • nad 30 km/h do vključno 40 km/h – 120 evrov,
  • nad 40 km/h do vključno 50 km/h – 250 evrov in 3 kazenske točke,
  • nad 50 km/h do vključno 60 km/h – 400 EUR in 5 kazenskih točk
  • več kot 60 km/h – 1.200 EUR + 9 kazenskih točk

Kdor bo na tem odseku vozil več kot 130 kilometrov na uro, bo dobil 400 evrov globe in pet kazenskih točk. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • Avatar Leon
    Leon 08:20 10.oktober 2024.

    V Avstriji so na delih AC nameščeni prometni znaki za zmanjšano hitrost ,katere v glavnem vsi upoštevajo in nisem zasledil, da bi kdo divjal ! Nameščena je tabla, ki opozarja na radar in to je to !

  • Pepe007 08:00 10.oktober 2024.

    Norčevanje iz voznikov. Narediti smiselno omejitev in to stalno kontrolirati. Ne pa narediti pretirano omejitev in to občasno kontrolirati. Verjetno je pretirana omejitev brez dopolnilne table zato, da bodo priliv v proračun ob občasnih kontrolah večji. Nekega drugega razloga ne more biti.

  • peter4 07:06 10.oktober 2024.

    Se pravi sedaj so postavili omejitev hitrosti do največ 80, ki velja skos, potem pa jo bodo dopolnili s tablo, da bo omejitev veljala le ob slabem vremenu. Ob lepem pa se lahko pelješ 130 namesto omejitve na 100? Polovica ...prikaži veča folka ki vozi na pamet itak ne bo zabeležila te spremembe in bodo potem vozili do največ 80 še naprej v vseh pogojih. Druga polovica voznikov pa itak nikoli ne upošteva omejitev in bo zaradi znižanja hitrosti prihajalo še do dodatno povečane nevarnosti zaradi prehitre vožnje.