Slovenija > Črna kronika
696 ogledov

Več tujcev slovenskega elektrodistributerja oškodovalo za več kot 58 tisočakov

zaseg konoplje
1/8
PU Novo mesto
Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so opravili dve hišni preiskavi in zasegli cel kup prepovedanih stvari.

Kriminalisti Sektorja kriminalistične policije PU Novo mesto so opravili hišni preiskavi na območju Šentjerneja in Dolenjskih Toplic.

V Šentjerneju so v stanovanjski hiši našli in zasegli 485 sadik prepovedane konoplje in pripomočke za gojenje. V petih prostorih, prirejenih za gojenje konoplje, so zasegli tudi ventilatorje, črpalke, grelnike, luči, prezračevalne sisteme, gnojila in druge pripomočke.

Med preiskavo so ugotovili, da so trije državljani Srbije, stari 37, 30 in 33 let v najeti stanovanjski hiši kot člani hudodelske družbe sodelovali pri gojenju prepovedane droge. Mimo uradnega števca elektro distributerja so speljali električni vodnik, ki je napajal električne aparate, potrebne za gojenje, in na ta način v enem letu oškodovali elektrodistributerja za nekaj manj kot 25.000 evrov. 

zaseg konoplje | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

V stanovanjski hiši v Dolenjskih Toplicah so med hišno preiskavo našli in zasegli 1001 sadiko konoplje. Tudi tukaj so v več prostorih, prirejenih za gojenje, našli in zasegli različna grelna telesa, luči, črpalke, prezračevalne sisteme, ventilatorje, gnojila in ostale pripomočke.

Ugotovljeno je bilo, da je kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog osumljen 39-letni državljan Srbije in Bosne in Hercegovine, ki je s sostorilci gojil prepovedano drogo in z namenom zagotavljanja električne energije za aparate speljal električni vodnik mimo uradnega števca in distributerja v enem letu oškodoval za več kot 33.500 evrov. Kriminalisti nadaljujejo s preiskavo in aktivnostmi za izsleditev sostorilcev kaznivih dejanj. 

zaseg konoplje | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Osumljencem so policisti odvzeli prostost in jih pridržali. Preiskovalni sodnik je odredil pripor za 37-letnega in 39-letnega osumljenca zaradi suma storitve kaznivih dejanj neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami, nedovoljenimi snovmi v športu in predhodnimi sestavinami za izdelavo prepovedanih drog in tatvin. Za kazniva dejanja bodo ovadili tudi 30-letnika in 33-letnika. 

zaseg konoplje | Avtor: PU Novo mesto PU Novo mesto

Kazenski zakonik določa, da se kdor neupravičeno proizvaja, predeluje, prodaja ali ponuja naprodaj ali zaradi prodaje ali dajanja v promet kupuje, hrani ali prenaša ali posreduje pri prodaji ali nakupu ali kako drugače neupravičeno daje v promet rastline ali substance, ki so razvrščene kot prepovedane droge ali nedovoljene snovi v športu, ali predhodne sestavine, ki se uporabljajo za izdelavo prepovedanih drog, se kaznuje z zaporom od enega do desetih let. Če je dejanje storjeno v hudodelski združbi za izvedbo takih dejanj, ali če je storilec tega dejanja organiziral mrežo prekupčevalcev ali posrednikov, se kaznuje z zaporom od petih do petnajstih let. Za kaznivo dejanje tatvine je predvidena kazen zapora do treh let. Kdor vzame komu tujo premično stvar, da bi si jo protipravno prilastil, se kaznuje z zaporom do treh let. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Pierre 15:56 20.junij 2024.

    Kmal bo travca legalna, pa ne bo panike.