Slovenija > Črna kronika
14638 ogledov

40-letni Aleš mamo pretepel do smrti

Kočevje-umor-6.12.2023 D. M. Blok v Kočevju
Ljubljansko okrožno državno tožilstvo je vložilo obtožnico zoper 40-letnega Aleša K., ki je decembra lani v Kočevju brutalno pokončal lastno mater.

Sedeminšestdesetletno stanovalko bloka sredi Kočevja, v neposredni bližini Trga zbora odposlancev, so 6. decembra lani našli mrtvo v kopalnici. Takoj je bilo jasno, da ni umrla naravne smrti ali se ji je pripetila nesreča.

"Kriminalisti opravljajo ogled, zavarovali so dokaze in nadaljujejo z zbiranjem obvestil o vseh okoliščinah smrti. V povezavi s tem so policisti zaradi suma kaznivega dejanja zoper življenje in telo odvzeli prostost 40-letnemu osumljencu, ki je z oškodovanko v sorodstvenem razmerju. Vzrok in čas smrti še nista potrjena in sta predmet nadaljnje kriminalistične ter forenzične preiskave," je takrat sporočil predstavnik ljubljanske policijske uprave Tomaž Tomaževic.

Izsiljeval naj bi jo za denar

Osumljenec v sorodstvenem razmerju z žrtvijo je bil njen edinec, po naših podatkih Aleš K., ki naj bi bil odvisnik. Za droge je rabil denar, redne zaposlitve pa ni imel. Da bi si lahko kupil omamne substance, naj bi izsiljeval mamo, sploh konec meseca, ko je dobila pokojnino. To si je prislužila s trdim delom v tamkajšnji že propadli tekstilni tovarni.

Penzijo je tako prejela tudi 30. novembra lani, ko so sosedje v stanovanju slišali kričanje. Nemara je Aleš že takrat dvignil roko nad mater. Pokončal naj bi jo kar s pestmi, saj zadane poškodbe menda niso kazale ne uporabo strelnega orožja ali noža.

Po naših informacijah se je do nje že prej večkrat grdo obnašal, a naj bi bil nasilen le med štirimi stenami, drugače pa do sosedov prijazen in nekonflikten.

Verjetno ne bo šel v zapor

Sodna preiskava je bila pred nedavnim končana. "Na okrožno sodišče v Ljubljani je bila vložena obtožnica zoper eno fizično osebo zaradi kaznivega dejanja uboja po prvem odstavku 115. člena kazenskega zakonika (KZ-1) v zvezi s tretjim odstavkom 29. člena," so nam včeraj sporočili z ljubljanskega okrožnega državnega tožilstva.

Devetindvajseti člen KZ se nanaša na neprištevnost, v skladu s tretjim odstavkom pa se sme storilec kaznovati mileje, če ni bil zmožen razumeti pomena svojega dejanja, ali je bila njegova zmožnost, imeti v oblasti svoje ravnanje, bistveno zmanjšana zaradi duševne motnje ali trajne in hude duševne motenosti. V tem odstavku ni omenjena zloraba alkohola ali drog.

Zagrožena kazen za uboj je od pet do 15 let zapora, ob upoštevanju 29. člena KZ pa torej lahko blažja. A še najbolj je pričakovati izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja in varstva v zdravstvenem zavodu, ki lahko traja največ pet let.

Komentarjev 15
  • LukaMB 17:05 31.maj 2024.

    Aleš - spet en na ić pa hoxha pa ajdemi popushi, sicer pa ja droga mu je uničila še tisto malo celic kar jih je imel, po hitrem postopku mu dat prevelik odmerek in naj umre hitro, ne rabimo plačevati ...prikaži več še zanj v Sloveniji, že tako plačujemo ukro-fašiste in social-muslije preveč.

  • alen04 12:55 31.maj 2024.

    "Veliki sosedje", žalostno, da so taki sploh del naše družbe.

  • matermila 10:50 31.maj 2024.

    Namesto da bi ga obesli, bo šel malo na zdravljenje, vmes bo parkrat pobegnil in zgodba se bo končala z še eno nepravično razsodbo. Na glavnem trgu bi ga morali obesit.