Slovenija > Črna kronika
7362 ogledov

Takšen je epilog natega glede nakupa vinjete po polovični ceni

Vinjeta
1/4
Saša Despot
Ljubljančan je 3.500 ljudi, ki so klicali na komercialno telefonsko številko 090, opeharil za 40 tisočakov.

Mariborski kriminalisti so prejšnji teden v Ljubljani odvzeli prostost 28-letnemu Ljubljančanu, slovenskemu državljanu, ki je med 13. in 15. januarjem letos preko SMS sporočil oglaševal prodajo letne slovenske vinjete 2018 za polovično ceno, za samo 55 EUR.

Tako je ljudi zavajal tudi s ponudbo na spletni strani www.hallokupon.si.

Pri tem je vedel, da je oglas lažen ter da se na kontaktno telefonsko številko 0038690142820, ki je bila premijska telefonska številka 090, zakril jo je le z mednarodno klicno številko Slovenije 00386, nihče ne bo odzval.

Klicatelji, ki so želeli kupiti oglaševano vinjeto, je niso mogli naročiti, saj je storilcu šlo le za to, da prejme plačilo iz naslova klicev na premijsko telefonsko številko 090. S temi klici je zaslužil okoli 40 tisoč evrov.

Pri tem se je na internetni spletni strani izdajal za družbo Spectre International LTD s Sejšelov.

Na policijo je z območja celotne države več deset oškodovancev podalo pisne prijave zaradi goljufije.

Slovenija 260.11.2013 mobitel, mobilna telefonija, mobilno omrezje, google, ilus | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Policija je ugotovila, da je samo v dveh dneh to telefonsko številko klicalo okoli 3.500 oseb, večina slovenskih državljanov, ki so skupaj opravili okrog 12.000 minut klicev.

Policiji je nato pri operaterjih uspelo zablokirati izplačilo vseh denarnih sredstev, ki bi jih s klici na premijsko telefonsko številko storilec prejel.

Policisti so prav tako ugotovili, da so oškodovanci na mobilne telefone prejeli tako imenovani 'phishing' SMS sporočilo, klicali pa so z namenom, da bi prejeli vinjeto za leto 2018.

Pri tem klicatelji v SMS sporočilu niso bili seznanjeni, da kličejo premijsko telefonsko številko 090.

Prav tako so policisti ugotovili, da so klicatelji ob klicu slišali sporočilo telefonske tajnice, da naj počakajo na prostega operaterja, vendar nihče ni prevzel klica.

Večina oškodovancev operaterjem pritožbe oziroma reklamacije računa sploh ni podala, saj so večinoma menili, da tako ali tako pri operaterju ne bodo ničesar dosegli, zato je bolje plačati, da se izognejo nadaljnjim težavam, kot sta izklop telefonske številke ali izterjava.

Nekateri operaterji omenjenega klica po seznanitvi, da gre za goljufijo, klicateljem sploh niso zaračunali oziroma so jim odpisali terjatev. Veliko klicateljev pa tudi ni podalo prijave policiji.

Zasegli so mu kup nezakonite opreme

Osumljenemu 28-letniku so policisti zasegli več elektronskih naprav, med drugim tudi GSM GPRS 2G modem z možnostjo vstavitve 16 SIM kartic za množično avtomatsko pošiljanje SMS sporočil (v tem primeru 'phishing' SMS sporočil). Pri preiskavi računalnikov so ugotovili, da osumljeni poseduje bazo skoraj dva milijona telefonskih številk, v večini slovenskih uporabnikov.

Osumljeni ima poleg slovenskega državljanstva tudi državljanstvo Republike Bosne in Hercegovine, kjer si je v lanskem letu celo spremenil ime in priimek ter tako pridobil nove uradne dokumente. Osumljeni je te dokumente uporabljal tudi v Sloveniji pri upravnih postopkih, s čimer je v Sloveniji predstavljal dve samostojni fizični osebi.

Policisti so 16. maja 2018 osumljenega 28-letnega Ljubljančana zaradi nenehnega spreminjanja naslova bivanja prijeli na cesti med vožnjo avtomobila.

Policija in nova vozila | Avtor: Andrej Leban Andrej Leban

Ugotovili so, da so ga v tem vozilu ustavili že na začetku maja na Dolenjskem. Avto je takrat vozil brez vozniškega dovoljenja, zato so mu ga odvzeli.

Vozilo so po tem vrnili lastniku, vendar ga je osumljeni Ljubljančan ponovno dobil v posest. Tudi, ko so ga prejšnji teden spet prijeli, je vozil brez vozniškega dovoljenja, zaradi česar bodo zoper njega uvedli ustrezen postopek.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • boris23 08:35 22.maj 2018.

    Koliko voznikov nategne DARS vsako leto pa ne poroča nihče. Menjaš avto staro za novo (ali samo drugo vozilo) pa ne moreš dobiti povrnitve nakupa vinjete, tudi če jo odlepiš. A to pa ni kraja???

  • ode 17:01 21.maj 2018.

    Kaj pa kazenska ovadba za vseh 3500 goljufov, ki so hoteli ogoljufati državo skupno za 181.500 eur? Dobro so vedeli, da je številka 090 plačljiva, kot tudi, da kupujejo ukradeno, ponarejeno ali kako drugače nelegalno vinjeto.

  • Avatar Leon
    Leon 16:49 21.maj 2018.

    Kaj pa TV kvizi in uganke ? Po izjavah posameznikov ,ki so klicali za odgovor so jih oskubili za nekaj deset do sto evrov .