Slovenija > Črna kronika
69911 ogledov

Priznani zdravnik naj bi vzel več kot 100.000 evrov podkupnine

denar banka štetje denarja denarnica evri bankkomat Profimedia
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je danes začelo vnovično sojenje Zoranu Miloševiču, vodji dejavnosti intervencijske nevroradiologije v ljubljanskem Kliničnem centru.

Zdaj že daljnega leta 2013 so kriminalisti razkrili razvejano korupcijo v zdravstvu. Po hišnih preiskavah na skoraj 60 naslovih po vsej Sloveniji in vloženih obtožnicah so  zdravniki, ki naj bi od podjetja Emporio Medical prejemali nedovoljene nagrade, v zameno pa naročali medicinski material pri izbranem dobavitelju, sedli na zatožno klop, vendar v ločenih postopkih.

Zoran Miloševič | Avtor: Zoran Miloševič z zagovornikom Milanom Krstićem
Denar tudi na švicarski račun

Med njimi je bil tudi Zoran Miloševič, vodja dejavnosti intervencijske nevroradiologije v ljubljanskem Kliničnem centru, obtožen nedovoljenega sprejemanja daril in pranja denarja. V zameno za pridobitev dobave medicinskega materiala za zapiranje možganskih anevrizem ameriškega proizvajalca Boston Scientific Targer Therapeutics prek Emporia Medical naj bi po poročanju Večera med letoma 2008 in 2012 prejel 101.300 evrov, ter 27.168 evrov na račun v Švici, ki ga je odprl njegov sin Mihael Štamberger Miloševič. Ta je bil zato obtožen pranja denarja, vendar je Iztok Krumpak s specializiranega državnega tožilstva od očitkov odstopil zaradi pomanjkanja dokazov.

Njegov oče, ki bo čez dober teden dopolnil 60 let, je bil, nasprotno, aprila 2022 obsojen na tri leta zapora, stransko denarno kazen 50.000 evrov, vrniti pa bi moral tudi protipravno pridobljenih dobrih 100 tisočakov. Z zagovornikom, odvetnikom Milanom Krstićem, se je na sodbo pritožil in višje sodišče mu je kazen znižalo na dve leti, ki jo je po njeni pravnomočnosti začel služiti z delom v splošno korist v ambulanti na Koroškem.

Odvetnika denarno kaznovala

Toda zadeva s tem še ni dobila epiloga. Vrhovno sodišče je letos spomladi ugodilo njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti in sodbo razveljavilo, ker da mu je bila kršena pravica do obrambe. Prvostopenjska sodnica Marjeta Dvornik med drugim ni dovolila zaslišanja prič, predvsem zdravnikov, ki naj bi potrdili, da je Miloševič deloval kot proktor, in jih izobraževal o novih materialih, kar je povsem zakonito. Glede prejemkov na račune v tujini pa je dejal, da je bil prepričan, da je Emporio Medical odvedel vse davke. Ko je ugotovil, da jih ni, jih je sam poravnal, za kar je prodal nepremičnino.

Danes se je sojenje začelo znova, in to pred istim senatom, ki ga vodi Dvornikova. To je zmotilo Krstića, ki je pred dnevi vložil predlog za njeno izločitev, češ da obstaja dvom o njeni nepristranskosti. Senat ga je po posvetovanju zavrnil, ker da je bil prepozen, tožilec Krumpak pa mu je ob tem še poočital, da skuša zgolj zavlačevati postopek. Za povrh vsega ga je Dvornikova še kaznovala s 125 evri, menda zavoljo nespoštovanja sodišča.

Cel vikend je bil v službi

Miloševič se tokrat ni hotel zagovarjati: "Danes se nisem sposoben, cel vikend sem delal." Senat bo do prihodnje obravnave v začetku septembra odločil o dokaznih predlogih, ki jih je predlagala obramba, predvsem o zaslišanju domnevno razbremenilnih prič, tudi njegovega sina, sodni izvedenec psihiatrične stroke pa bo dopolnil svoje mnenje. Na prvem sojenju je namreč ugotovil, da se je priznani zdravnik sposoben udeleževati obravnav le v omejenem obsegu nekaj ur.

Zaradi prejemanja in dajanja podkupnin so bili že obsojeni ortopedi Rok Vengust, Vane Antolič in Robert Janez Cirman ter nekdanji prokurist v Emporio Medicalu Darko Žafran. Ta je tudi edini ves čas za rešetkami, zdravniki so jo odnesli z vikend zaporom ali delom v splošno korist. Tri leta zapora je dobil tudi novomeški ortoped Gregor Kavčič, a je višje sodišče sodbo razveljavilo, vnovičnega sojenja pa ni bilo zaradi zastaranja primera. Na dve leti aresta je bila obsojena še lekarnarka v ortopedski bolnišnici Valdoltra Nataša Faganela, kazenskemu pregonu pa sta se, ker sta kot žvižgački pomagali razkriti podkupljive zdravnike, izognili nekdanja direktorica in solastnica Emporia Medical Urška Jurkovič in njena mama Ana Jurkovič.

Komentarjev 35
  • Avatar Leon
    Leon 07:42 09.julij 2024.

    Zdravniki in javni uslužbenci so izpostavljeni tveganju korupcije ,le redki se temu odpovedo.

  • Avatar Mehičanka76
    Mehičanka76 23:35 08.julij 2024.

    Večvredne kaste skupaj držijo! Oboji pa si upajo še štrajkat, čeprav imajo vsi še pristranski zaslužek, kije poleg vsega še neobdavčen.

  • jakec1575 21:34 08.julij 2024.

    ko pri ciganih. brez kazni bo naslednjic visje kaznivo dejanje. sramota za poklic . zbornica bi jim morala vsem zaradi varovanja ugleda poklica odvzeti licence. tako se to dela v resnih drzavah. mi smo pa ciganarija. cigani se samo pridno ucijo od civilov