V naselju Vrhpolje na Vipavskem so v kletnih prostorih naleteli na tri negibne osebe.
Poleg policistov in kriminalistov so na prizorišče prihiteli tudi reševalci, ki so trojico oživljali. Šlo je za dva moška, stara 67 in 27 let - po prvih ugotovitvah za očeta in sina - ter 63–letno žensko.
Reševalcem je uspelo žensko oživiti in so jo z reševalnim vozilom odpeljali v šempetrsko bolnišnico. Za oba moška pa kljub oživljanju žal ni bilo več pomoči in sta umrla.
Zdravnica je odredila sanitarno obdukcija, ki jo bodo opravili na pristojnem Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani in s katero bo ugotovljen natančen vzrok smrti. Prve dosedanje ugotovitve kažejo, da je smrt nastopila najverjetneje kot posledica zastrupitve z ogljikovim dioksidom.
Policisti svetujejo, da se prostori, v katerih se kuhajo sokovi, ali prideluje vino oziroma mošt, še posebej pozorno zračijo.
Pri vrenju mošta nastaja večja količina ogljikovega dioksida, ki zmanjša koncentracijo kisika v zraku, zato je lahko zadrževanje v neprezračenih vinskih kleteh takrat smrtno nevarno!
Ob normalnih pogojih je ogljikov dioksid plin brez barve in brez vonja. Je rahlo kislega okusa, ki nastane zaradi raztapljanja ogljikovega dioksida v sluznici. Pri vdihavanju plina ne čutimo, zato nas lahko prehiti nezavest, preden spoznamo nevarnost. Je gostejši od zraka, zato se zadržuje v kletnih prostorih.
dezurni@zurnal24.si
Ogljikov dioksid se zaradi svoje teže ne "zadržuje v kleteh", ampak PRI TLEH! Če imamo sod z moštom, ki vre, v garaži, se bo torej ogljikov dioksid nabiral pri tleh v garaži in ne bo kar "odšel v klet".