Slovenija > Črna kronika
32530 ogledov

Jokala je, gori, gori, a ni mu bilo več pomoči

Eksplozija-Slovenski Javornik
Kriminalisti še preiskujejo vzroke za eksplozijo v večstanovanjski hiši na Slovenskem Javorniku, ki je bila usodna za upokojenega voznika tovornjaka.

Pred štiristanovanjsko hišo v Mladinski ulici sredi Slovenskega Javornika so se danes dopoldne zbrali stanovalci in njihovi svojci, povedali so nam, da čakajo zavarovalniške cenilce. Ti bodo pregledali škodo, ki je nastala ob sinočnji eksploziji plinske jeklenke v pritličju, v kateri je tragično umrl 74-letni moški.

Eksplozija_Slovenski Javornik | Avtor: D. M. D. M.

Iznesli dve plinski jeklenki

Prebivalke sosednjega bloka so še vedno v šoku zaradi včerajšnjega dogodka. "Sedela sem za kuhinjsko mizo, ko je glasno počilo. Najprej sem pomislila, da je kaj narobe z mojo plinsko pečjo, potem pa stekla na balkon. S sosednje hiše so švigali plameni, veter jih je zanašal skoraj do naše fasade. Stanovalci tamkajšnjega zgornjega nadstropja so prestrašeni pritekli na dvorišče in zavpila sem jim, naj pokličejo 112," nam je pripovedovala ena. "K sreči so gasilci, policisti in reševalci hitro prišli. Veliko jih je bilo, še več pa se je zbralo firbcev. Kaj se je kasneje dogajalo, ne vem, prestrašena sem šla nazaj noter."

Podobno se je spominjala njena soseda: "Z možem sva sedela v dnevni sobi, ko je tako počilo, kot nisem slišala še nikdar. Najprej sem pohitela k sosedi, če je tam kaj narobe. Jokala je in vpila, gori, gori!"

Po pripovedovanju domačinov so gasilci iz demoliranega stanovanja iznesli dve ožgani plinski jeklenki, ena naj bi bila priklopljena na štedilnik. Evakuirali so tudi štiri stanovalce, ki so si sami poiskali začasno namestitev. Kot smo izvedeli na kranjski policijski upravi, kriminalistična preiskava še poteka.

Rad se je sprehajal in pogovarjal

Pokojnikove hčere in vnukinje v teh težkih trenutkih nismo motili, v tišini sta iz dvosobnega stanovanja, velikega 56 kvadratnih metrov, iznašali ožgane stvari in pometali zdrobljeno steklo pod okni.

Kot smo izvedeli od naših sogovornic, so v Mladinski ulici živeli njegovi starši, sam pa se je tja preselil pred leti, potem ko mu je umrla še mama. Že pred časom je izgubil tudi ženo in tako živel sam, sta ga pa obiskovala sin in hčerka, ki mu je tudi prinašala hrano in skrbela za njegov vrtiček.

"Bil je miren in prijazen, z vsakim se je rad pogovarjal, očitno je potreboval družbo. Veliko se je sprehajal po Javorniku in bral. Res je bil sosed, kot si ga lahko samo želiš. Žalostno je to," nam je povedala ena od sosed. Druga se je spomnila, kako je vztrajno obnavljal starodobnega mercedesa: "V garaži je sedel na pručki in delal, delal, delal. Toda pred tremi ali štirimi leti ga je prodal, ker ni imel denarja za nakup predragih delov."

Župan ponudil pomoč

Pokojnina, ki si jo je prislužil kot voznik tovornjaka za jeseniško železarno, je bila pač majhna: "Tudi cigaret ni kupoval, ampak si je zvijal tobak." Obdržal pa je še enega mercedesa, prav tako  starega več kot dvajset let: "Z njim se je vozil naokrog."

Prizorišče eksplozije je obiskal tudi jeseniški župan Peter Bohinec: "Zgodila se je tragedija. V okviru Civilne zaščite sem zvečer odšel tja in stanovalce vprašal, če jim lahko kako pomagamo, a so se že sami organizirali."

Komentarjev 10
  • munja 13:02 30.maj 2024.

    Solatar, si pa res en velik solatar, kaj se pa razburjaš, saj solate ni treba kuhat. A elektrika pa ni nevarna?? Če ni prav napeljana in izolirana in še marsikaj drugega, ta lahko tudi ubije?? Tako je tudi pri plinu. ...prikaži več. Če z njim pravilno ravnamo, ni nobene nevarnosti.

  • slavauk22 15:25 29.maj 2024.

    INDUKCIJA RASTURA NE SMODI LONCEV TAKO KOT PLIN

  • Kmodri_ 13:51 29.maj 2024.

    Plin je najbolj cenjen med chefi za kuhanje! Pravi kuhar vedno uporablja plin. Vsi ostali smo na indukciji in je plin bolj za rezervo ob izpadu elektrike!