Slovenija > Črna kronika
27763 ogledov

Če bo sosed še kaj poskušal, mu bo žal, oborožila se bom

Luka Bohnec Tina Jereb/Dnevnik
Na sojenju Luki Bohnecu obtoženemu, da je na medvoški tržnici zabodel Stanislava M., zanimivo pričanje 77-letne Jožefe R. J.

Štiriindvajsetletni Luka Bohnec iz Goričan je 19. oktobra lani v lokalu Tržnica Kafe na medvoški tržnici osemkrat zabodel 47-letnega natakarja Stanislava M., zaradi česar mu sodijo za poskus uboja. Tudi po včerajšnji izpovedi prič pa ni znano, kaj ga je prignalo do tega nerazumnega dejanja.

Stokal, da ga bolijo ledvice

Dogajanje na terasi bifeja je opisal Hajrudin K.: "Za mizo sem sedel z bratom Elvisom, najemnikom lokala Samirjem A. in Elvisom Š. Dvajset minut pred zaprtjem je prišel Stanislav in pred pospravljanjem miz in stolov z nami popil kavico. Mimo je še prej prišel Nikola J., nas pozdravil in nadaljeval pot domov. Čez 15 minut sem zadaj slišal vpitje Nikole. Vedno se krega, ko je pijan. Potem sem slišal pladenj, ki je padel na tla. Vsi smo tekli tja in zagledali Stanislava, kako leži na Luki. Samir in moj brat sta ju dala narazen. Luka je najprej zbežal kakšnih 20 metrov stran in zatem v smeri policije, Stanislav pa je jokal, da ga bolijo ledvice. Videli smo, da krvavi, in mu dali prvo pomoč."

Bohnec je v preiskavi izpovedal, da se je tisti dan vračal z obiska pri prijateljici, ko sta ga z avtom prestregla dva moška, ki sta mu v preteklosti že grozila – ali vsaj eden od njiju, ki da je tudi udaril njegovo dekle Majo F., natakarico v Tržnici Kafe. To naj bi bila Dragan G. in Nikola J. Ker naj bi se zbal za Majo, je stekel v bife, da bi jo opozoril na morebitno nevarnost, tam pa naletel na Stanislava, znanega pod vzdevkom Mrki, ki naj bi mu nekaj govoril, kaj, menda ni razumel, ter se spravil nanj. Bohnec naj bi se ustrašil za svoje življenje, kasnejših dogodkov se ne spominja. Priznal pa je, da je bil pod vplivom heroina, odvisnost je pred Majo skrival. Po mnenju sodnega izvedenca za psihiatrijo je bil v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, vendar zmožnost nadzora dejanj ni bila povsem odsotna.

O tem priča tudi dejstvo, da je v bližnji kavarni in piceriji 4 mačke pred prihodom v Tržnico Kafe izmaknil nož. Picopeku se je zdel paranoičen, natakarici pa prestrašen, razburjen in "pod vplivom česa".

Spor po poplavah

Sodnica Maja Povhe je včeraj hotela razčistiti ozadje domnevnega spora med Bohnecem, Nikolo J. in Draganom G., a ji to ni povsem uspelo, ker se slednji ni odzval vabilu za pričanje.

Je pa prišla upokojenka Jožefa R. J.: "Luko poznam, ker v sosednji hiši živi njegovo dekle Maja. Tam sem ga videvala, bil je miren in je vedno lepo pozdravil. Z Nikolo pa sem imela konflikt 6. avgusta lani, po poplavah. V moji kleti je segala voda 180 centimetrov visoko in ko je upadla na polovico, so mi sorodniki priskočili na pomoč, da jo očistimo. Nikola je tisti dan hotel cev, pa sem mu rekla, da jo rabimo in naj si jo gre kupit. Njim so čistili gasilci. Nikola je zagrozil, da me bo prijavil, ker da imam garažo na črno. To je ponovil tudi zvečer, ko se je vrnil. Dejala sem mu, da bom poklicala njegovo mamo in je razširil roke – leve sicer od rojstva nima in nosi protezo – da nisem mogla mimo."

Po svojih besedah se je takrat na kamnu spotaknila in si pri padcu tako poškodovala koleno, da je morala na operacijo: "Potem sta priletela Maja in Luka in zahtevala, naj me pusti pri miru. Nikola je v tistem klofnil Majo, Luka pa se je postavil zanjo, da že ne bo tepel njegove punce. Oni mu je odvrnil, da ga bo ubil, vedno tako grozi, ko je pijan. Šla sem po Nikolovo mamo in ko sem se vrnila, je bil na tleh, nisem pa videla, da bi ga Luka udaril. Kričali smo, naj nekdo pokliče policijo, nazadnje jo je sosed."

Sodnico Povhetovo je zanimalo, če se boji Nikole. "Ne namenjam mu besed, če bo kaj poskušal, mu bo pa žal, se bom že oborožila," je bila jedrnata 77-letna Jožefa. "Pazite, da bo vse po zakonu," jo je opomnila sodnica.

Vrgel naj bi ga iz lokala

Majin oče Frane F. dogodku v Tržnici Kafe ni bil priča, je pa tja prihitel takoj potem, ko jo slišal sirene. "Čakal sem, da so mi policisti dovolili k Maji, da sem jo objel. Rekla je, da je Mrki tepel Luko. Iz lokala ga je nagnal že kakšen teden pred dogodkom, in tudi še nekega drugega gosta. Ne vem, od kje si jemlje to pravico. Luko sem spet videl naslednje dopoldne, med sprehajanjem psa. Sedel je na klopci in sem mu dejal, naj gre na policijo, ker ga iščejo."

Omenil je tudi Dragana G.: "Par dni pred usodnim četrtkom mi je pred Mercatorjem najavil, da bo oklufotal Luko. Odvrnil sem mu, da naj ne počne tega, saj je še otrok. Naj obračuna z mano, če ga kaj moti. Luki o tem nisem govoril."

Zabodeni natakar je zdaj v priporu

Zadnji je včeraj na prostor za priče stopil Nikola J.: "Ko se je tisto dogajalo v Tržnica Kafe, sem bil doma in tisti dan Bohneca sploh nisem videl. Sva pa imela en spor. Skregal sem se s sosedo, ker mi ni hotela dati vode, on pa me je napadel in obrcal. Jaz takrat nisem nikogar udaril."

"Vaša soseda je rekla, da ste dali klofuto Maji," mu je predočila sodnica. "To je laž," je bil kratek Nikola in še zatrdil, da z Bohnecem nima nikakršnega odnosa, ker se gibljeta vsak v svoji družbi: "Po Medvodah pa se govori, da ima težave z alkoholom in drogami."

Na oktobrskem naroku naj bi bil naposled zaslišan oškodovani Stanislav M., upati je le, da ga bodo, ob znani kadrovski stiski v pravosodju, vsaj policisti uspeli privesti iz celjskega pripora. Osumljen je ponarejanja denarja.

Komentarjev 9
  • hunter1987 23:19 06.september 2024.

    Tak junaški južnjakec lahko pride še v naše kraje malo ustrahovat, pa da ga vidim haha, lepo bi prosil za vrnitev na jug, tam kamor spada!

  • bobubob 16:36 05.september 2024.

    Da bo vse po zakonu? Alias pritoži naj se, ko bo mrtva, do takrat pa naj ženica zelo pazi, da ne prekorači silobrana in da preneha s samoobrambo takoj, ko napadalec preneha z napadom? Vmes pa naj se stalno posvetuje ...prikaži veče z odvetnikom? Eh, daj Bog tej sodnici primerno izkušnjo.....

  • Kojak 12:48 05.september 2024.

    Čapci in narkomani so se skregali... koga to briga.